#Susinnaavunga: Frivillige vil hjælpe seksuelt misbrugte

Kimmernaq Kjeldsen og Arnánguak Skifte Lynge mødtes med for første gang med andre frivillige i denne uge.
Skrevet af Anna P. Knudsen
02. juni 2019 14:35

En del opdateringer med hashtagget #Susinnaavunga dukker op på Facebook i disse dage.

På dansk betyder det: Hvad kan jeg gøre?

Opdateringerne kommer efter, at debatten om seksuelt misbrugte børn i Tasiilaq er eksploderet igen. DR-dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" fik startet det hele igen, da det kom frem, at hver tredje barn i byen er blevet seksuelt misbrugt, og at hver andet barn har en sag hos kommunen.

LÆS OGSÅ Kommune, politi og selvstyre i nyt samarbejde om Tasiilaq

 

Sagen kort
- DR har lavet dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" om Tasiilaq.
- Den viser, at hver tredje barn i Tasiilaq er udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.
- Dokumentaren har endnu en gang fået debatten om sociale problemer i Tasiilaq og i resten af Grønland til at køre herhjemme.
- Onsdag 22. maj sendte en samlet opposition og støttepartiet Demokraterne et beslutningsforslag til Naalakkersuisut: Naalakkersuisut skal bede Danmark om yderligere hjælp til socialområdet, er deres krav.
- Mandag 27. maj bøjede Naalakkersuisut sig for kravet.

To af dem, som gerne vil hjælpe, er skuespilleren og sangeren Kimmernaq Kjeldsen og Arnánguak Skifte Lynge. De mødtes første gang med andre frivillige i mandags.

- Vi må hver især bidrage. Hvis der skal ske ændringer, må jeg bruge min egen tid på frivilligt arbejde, siger Arnánguak Skifte.

De frivillige har allerede delt opgaver imellem sig.

- Nu skriver vi til kommunen. Vi tager også kontakt til NUIFF og medborgerhuset Illorput her i Nuuk, der har erfaringer. Her kunne man tilbyde tilflugtsted for dem, der har brug for det i lønningsdagene, eventuelt hver 14. dag, siger Kimmernaq Kjeldsen.

12 har delt hashtag

12 menneskerhar har ind til videre delt hashtagget #Susinnaavunga på Facebook, og Kimmernaq Kjeldsen slår fast, at det er vigtigt, at man ikke bare sidder og venter på, at andre tager fat.

LÆS OGSÅ Debat om misbrug er igen eksploderet: For 10 år siden delte Pipaluk også sin dokumentar ud

Derfor er det vigtigt, at enhver spørger sig selv, hvad han eller hun kan gøre for de børn og unge, der har problemer, mener hun.

- Man skal ikke overdrage alt til os. Den enkelte må spørge sig selv, hvordan han eller hun kan hjælpe. 

Hvis man gerne vil arbejde frivilligt, skal kunne fremvise en børneattest, der viser, at man ikke har forbrudt sig mod børn.