BILLEDER Frisk salat til Paamiutborgere

Kalaallit Nunaanni Brugseni og den lokale producent Arctic Greens har indgået aftale om at levere salat høstet i Paamiut.
Skrevet af Paarnaq Hansen
10. september 2015 06:46

Arctic Greens' salat er økologisk og de høster to forskellige salat-sorter.

Frugt- og grøntproducenten Arctic Greens et produktionsanlæg som kan høste 200 salathoveder hver uge.

Da anlægget ligger i Paamiut betyder det, at Brugsenis kunder i byen kan få frisk salat kun nogle få minutter efter de er blevet høstet.

- Vi kan levere salaten året rundt og der er ingen pesticider i salaterne, siger Michael Lynge Heretis fra Arctic Greens.

Metoden der bliver brugt kaldes hydroponic. Det betyder, at salaterne bliver produceret uden jord. På den måde bliver planterne ikke plaget af ukrudt, skadedyr eller sygdomme.

 

Bruger tang som næringsstof

- Salaten bliver ikke dyrket i jord men i vand. Og lige nu er vi ved at lave et forsøg på privat basis hvor vi bruger tang som næringsstoffer og det ser ud til, at det gror fint.

- Hvis det bliver en succes kan vi nøjes med frø fra Danmark og vand og næringsstoffer fra Grønland. På den måde kan vi sikre os, at det bliver til et økologisk projekt, siger Michael Lynge Heretis.

Arctic Greens er et produktionsanlæg på 300 kvadratmeter og fremtidsplanerne er at åbne et produktionsanlæg i Nuuk.

- Vi håber på at kunne sprede konceptet til Nuuk. Vi er ved at undersøge muligheden for at starte et produktionsanlæg op i Nuuk og vi skal til at starte et forsøg op med cherry-tomater.  Salaterne er så friske som de kan være og så smager de godt. Det er perfekt til det grønlandske marked. På dem måde kan vi være med til at mindske importen af udenlandske varer og vi kan være med til at skabe flere arbejdspladser siger Michael Lynge Heretis.