Foto: Nauja Møller

Fremmede penge gør Grønland flyvende

Det er mest realistisk, at lufthavne i Nuuk og Ilulissat bliver til noget gennem offentlig og privat samarbejde, vurdere professor i økonomi, Torben M. Andersen

Det er urealistisk, at Selvstyret selv kan skaffe alle pengene til de nye lufthavne. Derfor er der gode muligheder for, at nogle af pengene hentes gennem private investorer gennem Offentlig-privat-partnerskabs-aftaler.

Men de private investorer forventer til gengæld en del af kagen, hvis lufthavnene på et tidspunkt giver overskud.

- Der er næppe tvivl om, at det er Nuuk og Ilulissat er dem der står øverst på listen over hvad der realistisk at løfte på den her måde, fordi der skal være et kommercielt basis, siger professor i økonomi, Torben M. Andersen om Naalakkersuisuts planer om at finansiere dele af lufthavnspakken med hjælp fra private investorer gennem såkaldt offentlig-privat-partnerskab - OPP.

 

Køber kagen ved at tage risici

Der er nemlig ikke nok penge i landskassen til at finansiere den planlagte lufthavnspakke, og med de aftaler som Selvstyret er bundet til gennem Nordisk Investeringsbank, er det formentlig heller ikke muligt for Selvstyret at låne penge nok til de planlagte udvidelser og ny anlæggelser.

Læs også Anlægsudvalget prioriterer to lufthavne

Men dele af lufthavnspakke kan altså realiseres, hvis andre står for finansieringen, og de risici, der følger med.

Viser lufthavnene sig at være en succesfulde, skal en del af kagen også gå til dem, der har finansieret den.

- Hvis der er nogen, der skal bære en højere risiko, skal de også have en betaling for det. Det er en væsentlig pointe, at risikoen ikke forsvinder, og hvis man selv påtager sig denne risiko, skal man gøre sig det klart, om man kan bære den og konsekvenserne, hvis det går galt, siger professoren.

Torben M. Andersen forklarer, at der næppe er et selskab der kan levere hele pakken, men det mest sandsynlige vil være, at flere selskaber slutter sig sammen med hver deres formål.

Læs også Koalitionen enig om lufthavne

- Det mest realistiske er en eller anden form for konsortie konstruktion - altså at flere går med i det, som bidrager med forskellige ting. Nogen bidrager med finansiering, andre bidrager den ekspertise man skal bruge i sådan et projekt, siger Torben M. Andersen.

Læs også Lange baner er bedst

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt