Frederik Elsner og Ole Kristiansen vil også holde koncerter i Akunnaaq, Aasiaat, Ilulissat, Sisimiut og slutte af i Nuuk.Foto: Privatfoto: Frederik Elsner

Frederik Elsner og Ole K på turné på trods af coronaregler: Det har vi fået lov til

Tirsdag startede Frederik Elsner og Ole Kristiansen deres koncertturné rundt på kysten. Det gør de, selv om det egentlig ikke er tilladt at rejse fra kommune til kommune for at deltage i arrangementer.

Der bliver ingen grønlandsmesterskaber i år. 

Forfatterforeningen ville gerne have holdt generalforsamling, men har droppet det.

Senest er Grønlands Erhverv også ude med riven efter de coronaregler, som naalakkersuisut har lavet: For når man ikke må rejse fra kommune til kommune for at deltage i arrangementer eller seminarer, kan det betyde konkurs for hoteller og restauranter. 

Der er dog nogen, som gerne må rejse på tværs af kommunegrænser for at deltage i møder, seminarer og arrangementer: Og det er politikerne selv. 

LÆS OGSÅ Múte B. Egede: Hvis vi politikere må samles, bør andre også have lov

Men nu er der også andre, som har fået lov: Og det er musikerduoen Ole Kristiansen og Frederik Elsner. De har fået lov til at rejse fra by til bygd og bygd til by på tværs af kommunegrænser for at spille koncerter.

Frederik Elsner har netop udgivet et nyt album og har fået Ole Kristiansen med i turnéen til at promovere albummet.

Fik lov af coronasekretariatet

Det glæder Frederik Elsner.

Regler for forsamlinger

 

Ind til 31. januar 2021 må der maksimalt være 100 mennesker samlet indenfor. Udenfor er 250 mennesker det højeste antal, der må være samlet.

 

Man må ikke rejse fra kommune til kommune. Ifølge den nye bekendtgørelse fra Selvstyret om midlertidige restriktioner vedrørende forsamlinger står der i paragraf 2:

 

"Ved arrangementer og begivenheder, som kræver tilmelding, skal arrangøren sikre, at personer fra andre kommuner ikke kan tilmelde sig."

For det er nemlig ikke nemt at være musiker under corona-restriktionerne.

- Det med at kunne rejse som band med restriktioner er meget svært. For eksempel er det kun mig og Ole Kristiansen, der er ude at rejse nu, vi har ikke et band med, siger Frederik Elsner.

For Coronasekretariatet ville kun vende tommelfingeren opad for turnéen, hvis musikerne rejste uden band. 

- Vi fik at vide (af Coronasekretariatet red.), at de gældende restriktioner vil træde i kraft, hvis der var for mange deltagere fra andre kommuner. Men nu er det kun mig og Ole, og så fik vi fået lov, siger han.

Ikke for mange tilskuere

Den dag, hvor KNR talte med Frederik Elsner, skulle duoen spille koncert i bygden Ikamiut. Bygden har omkring 80 indbyggere, og ingen andre end folk fra bygden kom til koncerten.

Han har fuld tiltro til, at turnéen er blevet arrangeret forsvarligt.

- Jeg er meget glad for, at det er lykkedes. Man kan virkelig mærke, at arrangørerne er opmærksomme på corona-reglerne, og arrangørerne ved, at de har et ansvar, siger Frederik Elsner.

Frederik Elsner og Ole Kristiansen skal også spille koncerter i Akunnaaq, Aasiaat, Ilulissat, Sisimiut og Nuuk.

Sisimiut – Vi er klar til modtage Frederik og Ole

Kulturhuset i Sisimiut, Taseralik, glæder sig til at få besøg af Frederik Elsner og Ole Kristiansen 8. august. 

For at overholde coronareglerne har kulturhusets medarbejdere måttet læse Naalakkersuisuts bekendtgørelse om og om igen.

- Arrangementet er kun for borgere i Sisimiut. Vi har ikke promoveret arrangementet for at få tilskuere fra andre kommuner, og så er det kun tilladt for 100 personer at komme til koncerten, opremser informations- og projektkoordinator i Taseralik, Nuka Alice Lund, reglerne.

LÆS OGSÅ Idrætsforbund vil fortsætte GM-presset på Naalakkersuisut

- Hvis der for eksempel er tre venner, der tager til koncerten, så skal de to næste sæder være tomme.

Hun har fuld tiltro til, at koncerten vil gå gnidningsfrit.

- Vi er selvfølgelig alle sammen bekymret for coronavirus.. Men der er ikke smitte nogen steder i landet. Så derfor er jeg fortrøstningsfuld, og jeg ved, at Frederik Elsner og Ole Kristiansen er professionelle. Vi har her i Taseralik sprit og håndvaske, så vi følger de forholdsregler, der skal følges, siger hun.

Coronasekretariat: Derfor fik de lov

Det er  Coronasekretariatet, der har givet musikerne lov til at lave turnéen rundt i landet.  

- Vi kender ikke alle detaljer omkring dette specifikke arrangement, men det er vores vurdering, at de holder sig inden for rammerne angående arrangementer, skriver kommunikationsansvarlige Emil Stach i en mail til KNR.

- Dertil er det vigtigt at påpege, at den endelige afgørelse ikke træffes her eller kan træffes her, og at det påhviler den enkelte arrangør at overholde de gældende regler.  

LÆS OGSÅ Politikerne må samles: Men må forfatterforeningen så holde generalforsamling?

- Arrangementerne må jævnfør bekendtgørelsen ikke have deltagere fra andre kommuner, og som udgangspunkt er en musiker ikke en deltager i en koncert.

- Begynder en musiker dog at interagere med deltagerene i en eller anden form, kan der sættes spørgsmålstegn ved, om der pludselig er tale om deltagelse. I sidste ende er det en sag for politiet og domstolene, hvis der sker overtrædelser af reglerne.

KNR har i flere dage forsøgt at få en kommentar fra naalakkersuisut.

KNR vil gerne vide, hvorfor nogle kan få lov til at rejse på tværs af kommunegrænser til arrangementer og andre ikke - vi har stadig ikke fået noget svar. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt