Franskmænd demonstrerer mod ny lov efter rystende politivold

Kritikere frygter, at en ny sikkerhedslov vil indskrænke franskmændenes ytringsfrihed og retssikkerhed.
Tusindvis af mennesker forventes lørdag at demonstrere i Frankrig mod en ny lov, der skal forhindre folk i at dele billeder af politiet. Foto © : Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
28. november 2020 15:02
Versionist Ivik Kristiansen

Tusindvis af mennesker forventes lørdag at demonstrere i Frankrig mod en ny lov, der skal forhindre folk i at dele billeder af politiet.

Demonstrationerne kommer, få dage efter at en rystende video blev offentliggjort, hvor man kunne se flere politifok i Paris tæske en ung sort mand for ikke at bære mundbind, mens de overdyngede ham med racistiske smædeord.

Sagen har chokeret Frankrig, og både kendte og politikere har siden fordømt betjentenes handlinger. Det samme har præsident Macron, der fredag kaldte episoden "skamfuld" for Frankrig.

Det har dog ikke forhindret debatten om Macrons nye sikkerhedslov i at nå kogepunktet.

En af de mest kontroversielle dele af den nye lov er den såkaldte artikel 24. Den gør det ulovligt at publicere billeder af betjente med den hensigt at "skade politifolkenes fysiske eller psykiske integritet".

Sker det alligevel, så vil borgere kunne straffes med et års fængsel og en bøde på 45.000 euro - svarende til cirka 335.000 kroner.

Loven blev vedtaget i Frankrigs nationalforsamling tirsdag. Det har siden ført til demonstrationer og protester over hele landet, selv om loven endnu mangler at blive godkendt i senatet.

Kritikere af loven er bekymrede for, at den vil indskrænke franskmændenes ytringsfrihed og retssikkerhed.

Mediefagforeninger siger, at loven kan give politiet grønt lys til at forhindre journalister og brugere på sociale medier i at afsløre politivold og misbrug.

– Denne lov forsøger at underminere pressefriheden, ytringsfriheden og friheden til at informere og blive informeret, siger en af arrangørerne bag lørdagens demonstrationer.

Flere fagforeninger forventes at deltage i demonstrationerne. Det samme gør De Gule Veste, hvis nogle gange voldelige demonstrationer rystede Frankrig i 2018 og 2019.

Demonstrationerne ventes at løbe af stablen i Paris og flere andre større byer.