Uden for hovedstaden er reglen, at man ikke må samles mere end 100 mennesker - og det frarådes kraftigt at rejse mellem byer og bygder. Men hvis man har et job, der er vigtigt for samfundet, må man gerne. Foto: KNR/Anton Gundersen Lihn

Forvirring i krisetid: Fiskere på kysten kan stadig indhandle deres fangst

Coronakrisen har delt Grønland op i to: Nuuk, hvor der udrejseforbud - og resten af landet, hvor fiskerne gerne må sejle til andre byer og bygder.

Nuuk er lukket, og indbyggerne har udrejseforbud. De må heller ikke samles i grupper på mere end 10.

Men i resten af landet er reglerne ikke så strikse. Alligevel har de nye anbefalinger skabt noget forvirring blandt folk, siger politimester Bjørn Tegner Bay på et pressemøde.

Nogle af dem, der er blevet forvirrede er fiskerne. For må de egentlig blive ved med at sejle fra by til by eller bygd til bygd for at indhandle deres fangst? 

LÆS OGSÅ Coronavirus: Inuk Hostel mister op til en halv million

Hvis ikke bliver det svært for dem at betale regninger og husleje.

Det korte svar er, at hvis fiskerne ikke bor i Nuuk - så er det ok, siger Bjørn Tegner Bay. Så hvis du som fisker har brug for at indhandle i for eksempel Uummannaq - så kan du fortsætte med det. 

Dem med samfundsvigtigt arbejde

Uden for hovedstaden er reglen, at man ikke må samles mere end 100 mennesker - og det frarådes kraftigt at rejse mellem byer og bygder. Men hvis man har et job, der er vigtigt for samfundet, må man gerne. 

Og det har fiskerne, er vurderingen fra Bjørn Tegner Bay.

Det er blandt andet også medarbejdere i politiet, i Arktisk Kommando og hjemmeplejen. Men det kan også være for eksempel en maskinmester, der skal reparere en vigtig generator på et elværk. Eller en teletekniker, der skal sikre en forbindelse. 

Men det gælder altså fiskere udenfor Nuuk. 

... og så er der dem i Nuuk

I Nuuk må fiskerne ikke sejle andre steder hen for at indhandle.

En fisker fra Kapisillit må altså ikke sejle til Nuuk for at indhandle sin fangst - og en fisker fra for eksempel Paamiut må heller ikke sejle til Nuuk for at indhandle.

LÆS OGSÅ Nye forbud i Nuuk: Koster dig 1500 kroner i bøde

En trawler må dog gerne sejle ind til hovedstaden og læsse af og sejle igen. Men hvis folk skal i land, bliver det svært. 

- Vi vil ikke risikere at smitte folk udenfor Nuuk. Så hvis folk sættes i land, kommer de ikke umiddelbart med ud af Nuuk igen, siger Bjørn Tegner Bay.

I morgen lørdag præsenterer Naalakkersuisut en hjælpepakke til erhvervslivet. 
 

Kommentarer