Vedtaget: Forvaringsdømte kan afsone i Grønland

Grønlandske forvaringsdømte skal fremover afsone i Grønland og de forvaringsdømte, der lige nu sidder i Herstedvester fængsel får mulighed for at blive flyttet til den nye anstalt i Nuuk. Det har Folketinget endeligt vedtaget tirsdag.
Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
21. december 2018 09:49

Den nye anstalt i Nuuk forventes at åbne i foråret 2019. Og tirsdag fik Folketinget vedtaget det lovforslag, der gør det muligt at placere indsatte i den nye anstalt.

Det gælder både kommende grønlandske forvaringsdømte, og dem som lige nu afsoner i Herstedvester Fængsel i Danmark.

Justitsminister Søren Pape Poulsen er stolt over loven.

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte skal kunne fortryde flytning til Nuuk

- Det er en milepæl i forholdet mellem Grønland og Danmark, når vi om lidt skal stemme om at gøre op med en mere end 60 år lang praksis for at sende grønlandske forvaringsdømte fra Grønland til Danmark langt fra deres familie og netværk. Det synes jeg tjener os alle sammen i denne sal til ære, siger han.

Samtlige 105 tilstedeværende medlemmer af Folketinget stemte for loven.

LÆS OGSÅ Få forvaringsdømte vil afsone i Nuuk

Med vedtagelsen fastholdes også tilbud om for eksempel grønlandsk mad og grønlandsk undervisning til de grønlandske forvaringsdømte, der fravælger overflytning til Nuuk.

- Det skylder vi Grønland, og det skylder vi de forvaringsdømte, som oprindeligt ikke selv har valgt, at de skulle afsone i Danmark, siger Søren Pape Poulsen.