Forvaringsdømte fik udgang fra anstalt på grund af fejl

Forvirring om reglerne har ført til, at forvaringsdømte har fået udgang fra anstalten i Nuuk uden tilladelse. Uacceptabelt, siger direktøren for Kriminalforsorgen.
- Vi må ikke se en fejl som denne her igen. Det er klart, at det er i den uacceptable kategori, siger direktør i Kriminalforsorgen i Grønland. Foto © : KNR
17. september 2020 06:10

Forvaringsdømte har fået lov til at bevæge sig ud i samfundet, på trods af at der ikke var givet tilladelse til det.

Der har nemlig ikke været styr på reglerne om udgang på den lukkede afdeling i anstalten i Nuuk.

41 gange har forvaringsdømte fået såkaldt særudgang tildelt fra Kriminalforsorgen i Grønland, selvom at der ikke var hentet tilladelse fra enten direktøren i Kriminalforsorgen i Grønland eller Rigsadvokaten.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand om ventelister til anstalt: Det er alarmerende

Det skriver Justitsminister Nick Hækkerup i en orientering til Grønlandsudvalget i Folketinget.

Efter at der blev konstateret flere fejl i afviklingen af særudgang ved anstalten i Nuuk, iværksatte Kriminalforsorgen i Grønland en undersøgelse.

Den viste, at fejlene har fundet sted siden september sidste år. 

KNR har talt med direktør i Kriminalforsorgen, Naaja Nathaniselsen. Hun beklager forløbet og forklarer, at man ikke har været opmærksomme på, at der gælder andre regler for udgang i den lukkede afdeling.

- Vi må ikke se en fejl som denne her igen. Det er klart, at det er i den uacceptable kategori, siger hun. 

Ingen tegn på misbrug

I samtlige 41 tilfælde har særudgangene været med sundhedsmæssige formål. Det vil sige, at de forvaringsdømte skulle til tandlæge eller på hospitalet, mens de blev fulgt af to ledsagere. 

Naaja Nathanielsen oplyser, at der ikke har været konstateret nogle former for misbrug i forbindelse med de ledsagede særudgange. Men hun anerkender, at det er 41 gange for meget.

- Vi har selvfølgelig undret os over, at det kunne foregå så længe. Vi har også haft undervisning. Vi må henføre det til, at ‘old habits die hard’ (det er svært at ændre gamle vaner, red.). Der har muligvis også været for mange nye ansatte, siger Naaja Nathanielsen.  

Ikke bekendt med andre fejl

For at undgå tilsvarende fejl har Kriminalforsorgen i Grønland startet en række tiltag. Der er udarbejdet nye retningslinjer for sagsbehandlingen af særudgange. Reglerne er gentagne gange indskærpet overfor samtlige medarbejdere.

- Vi har reageret prompte, da vi opdagede det. Vi har sørget for, at ingen længere kan være i tvivl om den rette procedure. Og så har vi oprettet en ny juriststilling, så de har intern juridisk sagsbehandling og vejledning, hvis der er den mindste tvivl, lyder det fra Naaja Nathanielsen. 

LÆS OGSÅ Inuit Ataqatigiit: Opret ny anstalt i Kangerlussuaq og indfør fodlænke

I orienteringen bemærkes det også, at Kriminalforsorgen er blevet opmærksom på, at der muligvis kan være begået lignende procedurefejl i andre tilfælde.

Naaja Nathanielsen er dog ikke bekendt med, at der er en undersøgelse i gang om andre procedurefejl og henviser til Justitsministeret.