Fortsat grønt lys til eksport af hvalros-produkter

Naturinstituttet har i løbet af denne sommer på ny vurderet, hvorvidt eksport af hvalros-produkter har en skadelig virkning på hvalrosbestanden i Grønland.
Skrevet af Simon Uldum -
29. juli 2015 07:47

Resultatet af denne vurdering er, at selvstyret fortsat kan udstede eksporttilladelser til produkter fra grønlandske hvalrosser. Det skriver Naturinstituttet på sin hjemmeside.

Det er Naturinstituttets vurderingen, at fangsten af hvalrosser i Grønland sker på et bæredygtigt grundlag, hvilket også var konklusionen på den forrige vurdering i 2009. Til sammenligning var vurderingen negativ i 2008.

 

Grønland forpligtet til at afgive NDF-vurdering

Den videnskabeligt baserede vurdering kaldes officielt en ”Non Detrimental Finding” (NDF-vurdering), eller en bæredygtighedserklæring. Grønland er forpligtiget til at afgive en NDF-vurdering i henhold til den internationale CITES-aftale (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), som skal sikre, at international handel ikke medvirker til at vilde dyr og planter bliver udryddelsestruede.

Det er Departementet for Natur, Miljø og Justitsområdet, der løbende anmoder Grønlands Naturinstitut om de såkaldte NDF-vurderinger.

Hvalros NDF-vurderingen for 2015 kan læses her (på engelsk).