Forsvarsminister: Grønland har et sårbart beredskab

Danmarks forsvarsminister Nick Hækkerup melder sig nu klar til at styrke beredskabet og overvågningen på Grønland. Det kom frem i gårsdagens TV-avis.
Skrevet af Karsten Sommer
14. august 2012 11:49

- Beredskabet ved Grønland er en kæmpe udfordring, som det vil være meget meget vanskeligt at løse med de nuværende ressourcer. Derfor vil jeg tale med de andre partier i Folketinget om at finde ekstra midler. På trods af sparetider, skal vi sikre at vores forsvar fungerer bedst muligt, og her mener jeg, at Grønland kalder på ekstra opmærksomhed, sagde Nick Hækkerup i går til DR Nyheder.

Nick Hækkerup besøgte Grønland i sidste uge, og om to uger rejser Folketingets forsvarsudvalg på rundtur her i landet for at få indtryk af beredskabet.

Inden afrejsen vil udvalgets formand Karsten Nonbo fra Venstre ikke umiddelbart støtte ministerens forslag.

- Selv om jeg godt kan se udfordringen, vil jeg ikke stå og love, at der kan blive råd til et større beredskab på Grønland, siger Karsten Nonbo. Han henviser til, at forsvaret i efteråret skal finde besparelser for 2,7 milliarder kroner.

Også i Dansk Folkeparti er man betænkelig.

- Jeg har sympati for tanken, men hvor skal pengene skal komme fra? Der er andre vigtige ting, som vi så ikke har råd til, siger partiets forsvarsordfører Marie Krarup.

De konservative er til gengæld helt med på, at den danske indsats i Grønland skal øges.

- Danmark bør være mere tilstede i det arktiske område. Sikkerhedspolitisk vil det tjene Danmarks nationale interesser bedst, og derfor mener jeg beredskabet i det arktiske område bør styrkes, siger forsvarsordfører Lene Espersen.