Folketinget i 2018: Forsvarsforlig, forvaringsdømte og grønlandske præster i Danmark

Få her et overblik over sager om Grønland, som politikerne på Christiansborg skal debattere i det nye år.
Foto © : Simon Uldum
02. januar 2018 14:49

Hvordan skal det danske forsvar være indrettet i fremtiden? Det skal et nyt forsvarsforlig i Folketinget, der formentlig bliver præsenteret i januar, give svar på.

Og her kommer Grønland på tapetet. Regeringen foreslår at gøre det lettere for grønlandske unge at aftjene værnepligt, ligesom 9. klasseelever skal kunne komme i praktik i Forsvaret.

Det skal være med til at øge unge grønlænderes interesse for et job i fx flåden. Og det er der opbakning til hos de øvrige partier.

LÆS OGSÅ Regering afventer plan for Arktis

Men der er ikke udsigt til et øget budget for Forsvaret i Arktis. Det sagde forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen i september til KNR – og fastholder det i dag.

Han henviser til en politisk aftale fra december sidste år, hvor der blev afsat 120 mio. kr. om året til Forsvarets opgaver i Arktis, der bl.a. skal sikre satellitter til overvågning af Arktis og stable et frivilligt beredskab på benene under Arktisk Kommando

- Jeg tror, at her og nu har vi leveret det, ville skulle i forhold til Arktis. Men det er jo ikke sådan, at det aldrig nogen sinde kan bevæge sig i nogen retning, siger Henrik Dam Kristensen.

Samlet set foreslår regeringen at øge forsvarsbudgettet med 4,8 mia. kroner frem mod 2023.

LÆS OGSÅ Forsvaret bør være tættere på befolkningen i Arktis

Returbillet for grønlandske forvaringsdømte

En andet sag, som politikerne på Christiansborg skal tage stilling til i 2018, er muligheden for en såkaldt ’fortrydelsesbillet’ til grønlandske forvaringsdømte.

Det gælder de indsatte, der vælger siger ja til at flytte fra Herstedvester Fængsel til anstalten i Nuuk, når den står færdig i 2019.

Det er der nemlig skabt fornyet usikkerhed om, efter sagen har været til debat i Inatsisartut, hvor et flertal støtter forslaget. I februar i år sagde folketingsmedlem fra IA, Aaja Chemnitz Larsen, dog til KNR:

- Jeg synes i hvert fald at man skal sikre, at der er nogle kriterier, og at det som udgangspunkt er den endelig beslutning, når man vælger at komme fra Herstedvester til Nuuk, er det fordi, det er velovervejet og dét, man har besluttet sig for.

Regeringen og Selvstyret mangler desuden at indgå en økonomisk aftale for selve driften af den kommende anstalt i Nuuk.

LÆS OGSÅ Returbillet til Herstedvester skal være en undtagelse

Grønlandsk menighed, penge til retsområdet og radioudstyr

Gennem flere år har foreningen Den Grønlandske Menighed i Danmark kæmpet for at få oprettet – ja, en grønlandsk menighed i Danmark og få flere grønlandsksprogede præster i den danske folkekirke.

Sagen har mødt opbakning fra flere skiftende kirkeministre– senest den nuværende kirkeminister Mette Bock. I marts oplyste hun:

- Grønland er en del af vores rigsfællesskab, og det er det, der gør, at den grønlandske befolkning, som er i Danmark, har en særstatus i forhold til andre minoriteter, som måtte være i landet.

Men ind til videre er sagen strandet i ’dialog’ mellem Kirkeministeriet i København og Selvstyret. Hvis dialogen bliver til et konkret forslag, bliver det op til endelig vedtagelse i Folketinget.

LÆS OGSÅ Grønlandsk forening vil udnytte særlig regel for menigheder

På listen over forhandlinger mellem Grønland og Danmark står et beløb på 40 mio. kr. over fire år til retsområdet i Grønland. Pengene er afsat på den danske finanslov for 2018 og skal fordeles efter forhandlinger med Selvstyret.

Men listen over, hvad pengene skal gå til, er lang. Selv har Naalakkersuisut sendt en prioriteret liste med mere end 60 punkter til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) over ønskede tiltag inden for hele justitsområdet herhjemme.

LÆS OGSÅ Forhandlinger skal sikre flere penge til kriminalforsorgen

På justitsministerens bord ligger også lovning på nyt radioudstyret hos Grønlands Politi, som er nedslidt. Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra IA siger til KNR:

- Det er jo sådan, at den danske regering står klar og gerne vil afsætte pengene til det - det er i hvert fald det, jeg er blevet lovet under finanslovsforhandlingerne.

Men før den danske regering vil investere i nyt radioudstyr, skal det afklares, om andre grønlandske myndigheder som sundhedsvæsnet og brandvæsnet skal kobles på systemet. Derfor afventer regeringen, at Naalakkersuisut træffer en beslutning i sagen.

LÆS OGSÅ Politiet kæmper med nedslidt radioudstyr