Forsvaret forudser militær chikane i Arktis

Det kan komme til mindre militære sammenstød i Arktis i løbet af de næste 10 år, og anledningen kan meget vel være olie- eller mineraljagten, som den blandt andet udspiller sig her i landet.
Skrevet af Mads Fisker
09. november 2011 07:33

Sådan lyder vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste, der samtidig er Danmarks udenrigsefterretningstjeneste, i sin årlige risikovurdering, der netop er udkommet.

- Det kan for eksempel være chikane af andre staters militære styrker, deres civile udforskning eller udnyttelse af naturressourcerne, for eksempel olieboringer eller fiskeri i- eller nær omstridte områder, skriver Forsvarets Efterretningstjeneste, der ikke frygter for en reel millitær konflikt, men kalder det i nogen grad sandsynligt, at militær vil føle hinanden på tænderne her i Arktis inden for det næste ti år.

Spillet om retten til naturressourcerne i nord ventes nemlig blive intensiveret, lyder det i risikovurderingen.

- Det kan betyde, at nogle af kyststaterne vil ledsage politiske og juridiske uoverensstemmelser med demonstrationer af militær styrke, skriver efterretningstjenesten med henvisning til kyststaterne Rusland, USA, Canada, Norge og Danmark.

I sin analyse understreger efterretningstjenesten dog, at den ventede millitære oprustning i området i høj grad handler om mere fredelige formål som farvandsovervågning og søredning i de stadigt mere trafikerede arktiske havområder.

Forsvaret Efterretningstjeneste bemærker i øvrigt, at Kina ventes at have en voksende interesse i råstofudvinding her i landet. Forleden åbnede Danmark op for, at stormagten skal have såkaldt fast observatørstatus i Arktisk Råd; et ønske, der har mødt umiddelbar opbakning fra Naalakkersuisut.