Forslag: Mere ekstremt tidevand kræver ombygning af kajanlæg

Kajanlæg langs hele kysten skal bygges om, så de beskytter mod oversvømmelse. Det vil den tidligere formand for Atassut, Siverth K. Heilmann, foreslå på efterårssamlingen.
Vandstanden i Paamiut steg i november meget. Foto © : Arne Hermansen
12. oktober 2020 05:24

Usædvanligt højvande og voldsom oversvømmelse skete et par gange på vestkysten sidste år. Og ifølge DMI er det ikke sket for sidste gang. 

Derfor skal der bygges nye kajanlæg, som skal beskytte byer og bygder mod naturens kræfter, foreslår Atassut.

LÆS OGSÅ Meteorolog om usædvanlige bølger og højvande: Det vil ske igen

- Atassut har et ordsprog, der lyder på, at vi mennesker ikke er herre over naturen - men vi kan dog ikke løbe fra, at lovgiverne skal tilpasse samfundet til det foranderlige forhold, skriver partiets tidligere formand, Siverth K. Heilmann, i et forslag, som skal behandles på efterårssamlingen.

- Ved oversvømmelser må man sikre, at vareprodukter og andet lignende opbevares sikkert, skriver han.

Den 14. november 2019 var der oversvømmelse i Paamiut. Vandet var nået helt op til personaleindgangen til Pilersuisoqs lokale butik.

LÆS OGSÅ Usædvanligt højvande oversvømmer næsten havnen i Paamiut

- Jeg har aldrig set vandet stige så meget, fortalte medarbejder i Pilersuisoq Rebekka Grim.

Også Ilulissat oplevede meget voldsomt vejr. Dagen efter oversvømmelsen i Paamiut væltede store bølger ind over tre huse, der ligger tæt ved havet. Familierne i husene blev evakueret. 

Ifølge politiet skete det på grund af et kraftigt stormvejr med vindstød af orkanstyrke. 

Sivert K. Heilmann vil med sit forslag ikke kun have kajanlæg i ilulissat og Paamiut; der skal være kajanlæg på hele kysten. 

- Vi er også bekendt med, at der i Nordgrønland har været fjeldskred, som forårsagede tsunami. Det har resulteret i dødsfald, skriver han.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq for finanser: Solidaritet er nødvendig

- Jeg har endnu ikke præcise tal på, hvad mit forslag kommer til at koste. Men når der er kommet klarhed over omkostningerne, kan vi arbejde videre med forslaget, siger Siverth K. Heilmann.

Naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq (NQ) opfordrede 28 marts sine politiske kolleger til at være tilbageholdende med nye forslag, der koster penge.

Forslaget første behandles den 5. november.