Forskerne ser dystert på klimaet inden COP25

De kommende to uger skal verdens regeringer drøfte fremtidige klimamål. Videnskabens oplæg er krystalklart.
FN's Miljøprogram (UNEP) fastslår desuden, at verden mindst skal femdoble klimaindsatsen, hvis vi skal gøre os håb om at holde opvarmningen på 1,5 grader. Foto © : Gabriel Bouys/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
02. december 2019 14:17
Versionist Mads Lynge

FN's 25. årlige klimakonference, COP25, begynder i dag den 2. december i Madrid.

I de kommende to uger skal over 20.000 forhandlere, ministre, forskere, erhvervsfolk og græsrødder diskutere øgede ambitioner for klimaet.

LÆS OGSÅ Forskere advarer: Isen og regnskoven kan krydse kritisk grænse

Det sker efter et 2019, der har budt på en række rapporter om klodens og klimaets tilstand, som tegner et ualmindeligt dystert billede.

FN's Klimapanel, IPCC, advarer således om havstigninger på over en meter i 2100 og understreger behovet for omgående handling.

FN's Miljøprogram (UNEP) fastslår desuden, at verden mindst skal femdoble klimaindsatsen, hvis vi skal gøre os håb om at holde opvarmningen på 1,5 grader.

LÆS OGSÅ Varm verdensrekord: Varmeste oktober i 40 år

Klimamødet i Madrid bygger videre på Parisaftalen fra 2015 og skal bane vej for, at verdens lande de næste år skærper klimamålene.

Målet i Parisaftalen var at begrænse den globale opvarmning til 1,5-2 grader fra førindustrielt niveau. Kloden er allerede blevet 1 grad varmere siden den aftale blev indgået i 2015.

ritzau