Foto: Carsten EgevangFoto: Carsten Egevang

QIMMEQ Forskere rejser med til Avannaata Qimussersua

En gruppe forskere rejser i slutningen i marts til Ilulissat, hvor det bliver afholdt det årlige Avannaata Qimussersua. Her skal de indsamle data og historier om slædehunde til forskningsprojektet Qimmeq, der sætter fokus på den grønlandske slædehunds fortid og fremtid.

Projektet har været i gang siden 2016 og de seneste undersøgelser foregik i Qaanaaq og Ittoqqortoormiit.

Denne gang går turen til Ilulissat, hvor forskere blandt andet skal indsamle flere DNA-prøver fra slædehundene, viden fra slædehundeejere og lave sundhedsprofiler af hunde.

DNA- og historieindsamling

I Ilulissat er en lang række af landets hundeejere samlet til Avannaata Qimussersua, hvor de skal kæmpe om at blive landets bedste slædekusk. 

- Så derfor er det, der er samlet dér, nogle af de bedste hunde fra hele Grønland. Og det er det rigtige sted at være, hvis man er interesseret i hundene, siger forskningsleder i projektet Morten Meldgaard.

LÆS OGSÅ Rasmussens dragter undersøges i jagten på gener

Forskerne vil også bruge lejligheden til at lave undersøgelser af slædehundendes sundhedstilstand.

- Det er sundhedsfolkene, som skal kigge på hundenes sundhedsprofil, hvor de opretter et midlertidig sted, hvor folk kan komme og få deres hunde studeret og undersøgt og få beskrevet dem, og det er ganske frivilligt, siger han.

LÆS OGSÅ Kitaata kangiatalu qimmiisa siuaasaat assigiinngitsuusut

Forskningen er et dansk-grønlandsk tværvidenskabeligt projekt, der har til formål at bevare slædehundekulturen og give en bedre forståelse af den hårdføre slædehunds genetiske udvikling.

8000 år gamle hundeknogler

Man ved endnu ikke præcist hvor slædehunden stammer fra, men hundens rødder skal findes i Sibirien:

- Oppe på nogle øer, lige nord for Sibirien, har man fundet dybfrosne slæderester og rester af hunde, som viser at man havde slæder og slædehunde allerede for 8000 år siden.

Forskerne er blandt andet også stadig i gang med at finde ud af om den grønlandske slædehund deler gener med en arktisk ulv.

Avannaata Qimussersua bliver skudt i gang d. 24 marts, og forskerne kan kontaktes på deres facebook-side og mail qimmeq-phd@uni.gl . Ellers vil de være til at finde blandt slædehundene i Ilulissat fra d. 19-26 marts.

LÆS OGSÅ Slædekuske skal dokumentere vaccine

LÆS OGSÅ Deltagelse til Avannaata Qimussersua kræver vaccine

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt