Forskere måler effekter af klimaforandringer i Grønland

Forskningsprogrammet GEM indsamler store mængder forskellig data i Grønland. Det skal gøre folk klogere på, hvad der kommer til at ske med naturen, når klimaet ændres.
Forskere indsamler data på mere end 1.500 forskellige ting – lige fra temperatur, nedbør målinger af gletsjere, til forekomster af dyr og planter til lands og i havet. Foto © : Greenland Travel / Flickr
11. august 2020 06:53

Forskere i Grønland kigger nærmere på, hvordan klimaforandringer og ekstremt vejr påvirker naturen og dyrelivet omkring os.

Det gør man med Greenland Ecosystem Monitoring - også kaldet GEM - der er et program, der undersøger langtidseffekter af klimaændringer på naturen i Grønland.

Det oplyser Grønlands Naturinstitut i en pressemeddelese.

LÆS OGSÅ Geologer finder nye svar: Gigantiske kløfter under isen stammer fra floder

Programmet udføres på tre grønlandske feltstationer: Zackenberg i Nordøstgrønland, Arktisk Station i Qeqertarsuaq og Kobbefjord samt Nuup Kangerlua ved Nuuk.

Her indsamler forskere data på mere end 1.500 forskellige ting – lige fra temperatur, nedbør målinger af gletsjere, til forekomster af dyr og planter til lands og i havet.

Tendenser i disse variationer i f.eks. temperatur, antallet af edderkopper eller ynglende fugle kan kun afsløres ved at indsamle data gennem mange år - også kaldet tidsserier.

Disse såkaldte ”tidsserier” er bruges for at fastslå, om det bliver varmere eller koldere, og om der bliver flere eller færre dyr. Lange tidsserier er også vigtige for at kunne vurdere, hvordan dyr og planter forventes at reagere på klimaændringer i fremtiden.

LÆS OGSÅ Varmere vejr giver babyboom blandt arktiske edderkopper

Det koster ca. 30 mill. kroner om året at drive GEM på de tre stationer. Pengene kommer primært fra DANCEA, som er en dansk miljøstøtteordning for Arktis, der administreres af hhv. Miljø- og Klimastyrelsen i Danmark.

Der er dog også bidrag fra blandt andet Grønlands Selvstyre.

Forskere har været aktive med GEM-programmet i 25 år.