Forsker roser dansk forsvarsplan for Arktis

Det er en afbalanceret plan for Arktis, som den danske regering er på vej til at fremlægge. Det vurderer seniorforsker ved Center for Militære Studier, Kristian Søby Kristensen.
Foto © : Kim Møller Petersen/Arktisk Kommando
Skrevet af DR
23. juni 2016 12:08
Versionist Erna Lynge

På baggrund af en analyse som regeringen præsenterer på mandag lægger et flertal i Folketinget op til at øge Danmarks indsats med et trecifret millionbeløb i Grønland og ved Arktis.

Den forstærkede indsats handler blandt andet om mere satellitovervågning samt om et stærkere bidrag fra Søværnets side.

- Der bliver lagt op til en styrkelse af mange af de opgaver, som Forsvaret varetager i Arktis.

Sådan lyder vurderingen fra Kristian Søby Kristensen, der er seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Læs også Forsvarsanalyse Hverken flere skibe eller fly til Arktis

Forslagene kommer på baggrund af den længe ventede analyse om Arktis, som regeringen forventes at præsentere på mandag.

- Det drejer sig om suverænitetshævdelse, altså at vise at det danske territorie i Arktis er dansk ved at sejle rundt deroppe, og så handler det om at støtte de mennesker der bor deroppe i forhold til redningstjeneste og miljøkontrol og fiskerikontrol og så videre, siger Kristian Søby Kristensen til DR.

Og der tegner sig allerede et flertal i Folketinget for at bruge et trecifret millionbeløb på den øgede indsats, samt fremover at øge det årlige forsvarsbudget i området. Det skriver Jyllands-Posten.

Et af de partier der støtter den øgede indsats er Dansk Folkeparti og partiets forsvarsordfører, Marie Krarup, mener at Arktis er blevet et endnu vigtigere område for Danmark - både i forhold til redningsopgaver og så i forhold til spørgsmålet om Danmarks suverænitet i området.

- Derfor skal vi i højere grad være til stede sådan at det er klart for alle, at dette område er ikke et tomt område som andre stater kan komme og bemægtige sig, siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, til Jeppe Højen Petersen fra DR.