Forsker om afgifter: Højere pris sænker forbrug

Afgifter på cigaretter, alkohol, sukker og slik skal ikke kun lukke et hul i finansloven - afgifterne skal også gøre folk sundere ifølge Naalakkersuisut. Og prisændringer på usunde ting kan formindske forbruget, siger forsker.
Christina Larsen forsker på Center for Folkesundhed i Grønland. Arkivfoto
Skrevet af Ivik Kristiansen
25. november 2019 07:04

- Der er faktisk overbevisende data fra mange lande, der viser, at når man øger prisen, så falder forbruget, siger Christina Larsen.

Hun er forsker på Center for Folkesundhed i Grønland og finder det glimrende, at naalakkersuisut har sat nye afgifter på for eksempel sukker, slik, alkohol og smøger.

LÆS OGSÅ Vittus: Færre smøger og øl giver underskud

Kritikere har ellers stået i kø, lige siden de nye afgifter blev hastebehandlet i Inatsisartut i mandags. Omkring 1000 mennesker deltog i en demonstration i Nuuk imod de nye afgifter i sidste uge, og i fagforeningerne raser også imod de nye afgifter. 

Og flere af de rygere, som KNR har talt med, har sagt, at de bestemt ikke har tænkt sig at lægge smøgerne på hylden, selv om de blivere dyrere. 

  • Ifølge de nye afgifter stiger en pakke cigaretter fra 82 kroner til 86,50 kroner. 
  • En pose sukker får næsten samme prisstigning: Fra 21,95 i dag til 26,50 kroner.
  • En Carlsberg flaskeøl stiger fra 18,50 kroner til 19,25.
  • Også slik bliver dyrere: 
  • En pose Haribo, der vejer 375 gram, koster i dag 65 kroner. Den stiger til 67 kroner.
  • Små chokoladebarer bliver cirka 50 øre dyrere.
    Kilde: Brugseni

Men ifølge Christina Larsen er det især de unge, at prisforhøjelserne virker hos. Grunden til det er, at lasterne ikke helt er indgroet hos de unge endnu - de er altså lettere at påvirke. 

- Vi ved, at det betyder, færre unge begynder at ryge, færre unge vil begynde at drikke alkohol og dem, der allerede gør det, får en sundere adfærd, siger hun.

Sukkerforbrug er fordoblet

Og det giver også mening at pålægge afgifter på sukker, mener Christina Larsen.

- Med folkesundhedsbriller på er det vigtigt at kigge på sukkeret. Vi kan se på befolkningsundersøgelserne, at sukkerforbruget er fordoblet over de sidste 10 år. Så der er mange flere nu, som spiser sukker og drikker sodavand, end der var for bare ti år siden, siger hun.

Vi kan se på befolkningsundersøgelserne, at sukkerforbruget er fordoblet over de sidste 10 år.

Men hun gør det klart, at afgifter alene ikke sikrer et sundere liv. Der skal også andre forbyggende indsatser på flere områder, hvis alkohol- og tobaksforbruget skal sænkes.

LÆS OGSÅ Dyrere tobaksvarer kan lette presset på sundhedssystemet

Ifølge befolkningsundersøgelsen fra sidste år er 52 procent af Grønlands befolkning dagligrygere, mens yderligere fire procent er lejlighedsrygere.

52 procent af Grønlands befolkning ryger hver dag.

Det er over dobbelt så meget som andelen af danskere, der ryger. Og det er til trods for de høje cigaretpriser her i landet.

Christina Larsen siger, at de grønlandske forhold er brugt for at argumentere imod, at højere priser på cigaretter er lig med færre rygere. Men det er ikke så meget, hvor høj prisen er, der ændrer forbruget. Forskningen viser, at det er prisændringen i sig selv, der får folk til at tænke en ekstra gang, før de køber smøger.

- Lige meget hvad udgangspunktet er, så har prisforhøjelser en indflydelse på forbruget for, at færre ryger. Og især, at der er færre unge, der ryger, og færre unge, der begynder at ryge. Så på den måde, så vil jeg forvente, at det også har en effekt i Grønland, selvom prisen i forvejen er så høj, siger Christina Larsen.

Økonomisk Råd har også peget på, at højere afgifter på cigaretter kan være med til at lette et hårdt økonomisk pres på sundhedsområdet.