Forsker forudser: Der skal indgås studehandler og kompromiser

Naleraq, Demokratiit og Siumut kan ifølge Rasmus Leander fra Ilisimatursarfik være en del af IA's mandat-puslespil, hvis valget ender, som en ny meningsmåling forudser.
- Der skal laves nogle studehandler og kompromiser stort set lige meget hvilken koalitionsregering, der kommer til at være, siger Rasmus Leander.  Foto © : ILISIMATUSARFIK
03. april 2021 15:04

Inuit Ataqatigiit står til et usædvanligt godt valg til Inatsisartut. 

I hvert fald hvis en meningsmåling, som mediehuset Sermitsiaq.ag har lavet sammen med HS Analyse, rammer plet. 

Den viser nemlig, at hele 36 procent af befolkningen vil stemme på Inuit Ataqatigiit, og dermed vil partiet få hele 12 mandater.

Sådan fordeler mandaterne sig i målingen:

Atassut: Marts 2021, 2 - april 2018, 2
Demokraterne: Marts 2021, 4 - april 2018, 6
Inuit Ataqatigiit: Marts 2021, 12 - april 2018, 8
Naleraq: Marts 2021, 5 - april 2018, 4
Siumut: Marts 2021, 8 - april 2018, 9
Nunatta Qitornai: Marts 2021, 0 - april 2018, 1
Samarbejdspartiet: Marts 2021, 0 - april 2018,1

Kilde: Sermitsiaq.ag

Og hvis det falder sådan ud, bliver det formentlig Inuit Ataqatigiit, der skal forsøge at samle det puslespil, der skal mønstre mindst 16 mandater og forme det næste Naalakkersuisut. 

LÆS OGSÅ Skal du stemme i Nuuk på tirsdag? Så kan du have mundbind på

Det vil i så fald give Inuit Ataqatigiit flere muligheder, fortæller Rasmus Leander, der er samfundsforsker ved Ilisimatursarfik, og som har dykket ned i tallene bag målingen.

Lige meget hvad, er én ting sikkert: 

- Der skal laves nogle studehandler og kompromiser stort set lige meget hvilken koalitionsregering, der kommer til at være, siger Rasmus Leander. 

Naleraq, Siumut og Demokratiit kan samle puslespillet

Han ser, at både Naleraq, Siumut og Demokratiit kan komme i spil.

- Der er forskellige konstellationer med de tre, eller at man tager flere partier ind. Det er også kutyme i Grønland. Den mest sandsynlige lige nu er Inuit Ataqatigiit og Naleraq, men der er også nogle problemstillinger i dét ægteskab.

Ifølge målingen står Naleraq til at få fem mandater:

Kort om undersøgelsen:

* 706 personer er blevet ringet op og har deltaget i undersøgelsen.

* De er fordelt over hele landet og spredt ud hvad angår køn, bosted og alder.

* Den statistiske usikkerhed er beregnet til at være 2,8 procent.

Kilde: Sermitsiaq.ag

- De er meget enige i forhold til problematikken omkring mineprojektet i Kvanefjeldet, men måske knap så enige om selvstændighed og fiskeri, siger samfundsforskeren.

LÆS OGSÅ Meningsmåling: IA står til massiv fremgang

Et andet scenarie, som Leander opridser, er, at Siumut går ind og spiller andenviolin i en Inuit Ataqatigiit-ledet koalition. Det kalder han dog "ikke sandsynligt". 

Også Demokraterne, der ifølge målingen står til at gå tilbage og lande fire mandater, kan komme i spil, men her vurderer Rasmus Leander, at spørgsmålet omkring det omstridte mineprojekt Kvanefjeld i Sydgrønland, vil stå i vejen.

En stemme på Inuit Ataqatigiit er nemlig en stemme på at stoppe projektet, mens Demokratiit går ind for at projektet skal fortsætte. 

- Det ærlige svar fra stort set alle IA-politikere vil være, at der vil man ikke rykke sig, uddyber Rasmus Leander. 

Meningsmålinger har tidligere undervurderet Siumut 

Men historien har vist, at det ikke altid ender, som meningsmålingerne viser, når det kommer til regeringspartiet Siumut. 

Meningsmålinger ved de to sidste valg i 2014 og 2018 blev Inuit Ataqatigiit også spået til at være valgets vindere, men det holdt ikke stik.

- Så man skal altid tage det med et eller to gran salt, siger Rasmus Leander. 

- Man skal tage det som en prognose, som et pejlemærke, et stemningsbillede på, hvor vi er. Men vi må aldrig nogensinde konkludere meget ud fra en enkelt meningsmåling.

I den måling, der blev offentliggjort i går, står Siumut til at få otte mandater.

Siumut har siddet på formandsposten i Naalakkersuisut næsten uafbrudt siden Hjemmestyret blev indført i 1979. Kun fra 2009 til 2013 var Inuit Atagatigiit formand for Naalakkersuit.