Fornem pris til Inuitkvinder

Fire Inuit kvinder blev i går eftermiddags hædret med en prestigefyldt pris for oprindelige folk.
23. november 2011 12:40

Hvert år bliver et lille antal indianere, métis og inuit hædret med Canadas fineste pris for oprindelige folk. Den prestigefyldte pris, the Aboriginal Achievement Award, bliver tildelt personer, som har gjort noget helt unikt for deres egne folk, enten inden for kultur, uddannelse eller politik.

I år bliver prisen givet til 15 personer, hvoraf de fire er inuit. Alle på nær en blev i går eftermiddags hyldet i Canadas parlament, hvor regeringen og parlamentsmedlemmerne lyttede til begrundelserne for prismodtagerne.

Men én modtager manglede altså. Annie Peterloosie fra Pond Inlet døde for en uge siden, men blev nu posthumt hædret for sit arbejde inden for inuit-kultur.

De tre øvrige modtagere, der alle er kvinder og inuit, er Minnie Grey fra Makivik Administrationen i Nunavik, som får prisen for hendes arbejde for regionen og andre Inuit-samfund. Violet Ford fra Nunatsiavut er advokat og har, ligesom Minnie Grey, tidligere været bestyrelsesmedlem i ICC; hun får prisen for hendes bidrag til lov og jura.

Og Leona Aglukkaq fra Nunavut, som er Canadas sundhedsminister og tidligere på året i øvrigt repræsenterede landet under Arktisk Råds mødet i Nuuk, får tildelt prisen for hendes politiske arbejde.

Derudover var der altså 11 øvrige prismodtagere, der tilhørte andre oprindelige folk, det være sig indianske og métis. Alle vil de blive hædret ved en galla tv-udsendelse, der sendes i hele landet. Det bliver dog først til februar.