Formandsskiftet i KNAPK varsler ny linje på fiskeriet

Med valget af Nikkulaat Jeremiassen som formand i KNAPK er der lagt op til en hårdere linje mod Fiskerikommissionens anbefalinger til en ny fiskerilov.
Mange fiskere i det kystnære fiskeri kan risikere at tabe penge i de kommende år, hvis ikke der reguleres i fiskeriet. Det vurderer Fiskerikommissionen.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
05. oktober 2021 05:32

KNAPKs stemmeberettigede valgte med stort flertal Nikkulaat Jeremiassen som ny formand under weekends generalforsamling i fisker- og fangerorganisationen.

Ud over et nyt navn og ansigt på organisationen udadtil så er det også et valg mod en mere kritisk linje over for Fiskerikommissionen anbefalinger, der har som mål at skabe et mere bæredygtigt fiskeri.

Kommissionen advarer nemlig om, at der pågår stort overfiskeri, og at det kystnære fiskeri efter hellefisk og torsk står på randen af et biologisk og økonomisk kollaps.

LÆS OGSÅ Økonomisk Råd med ny rapport: Alt for mange arbejder i fiskeriet

Det tror den nye formand dog ikke på som udgangspunkt.

- I forhold til vores situation er der dukket et nyt problem op nemlig Fiskerikommissionens arbejde. Jeg ved, at der er nogle, der er skiftet til en anden organisation, fordi der er kommet utydelige meldinger, lød det blandt andet, da Nikkulaat Jeremiassen talte for sit kandidatur i weekenden.

Her henviste han til, at en række medlemmer af KNAPK er skiftet til konkurrenten SQAPK, der stik mod Fiskerikommissionens anbefalinger, kræver flere kvoter.

Går mod tidligere formands linje

Derved kritiserer han også den nu tidligere formand, Henrik Sandgreen, der som udgangspunkt har været åben for kommissionens anbefalinger for at sikre et fiskeri også om årtier.

- Vi savner, at vilkårene for fiskere og fangere bliver forbedret til stadighed, lød det videre.

Faktisk varsler Nikkulaat Jeremiassen, at man vil gå direkte mod alle biologiske anbefalinger og arbejde for flere kvoter til jollefiskerne.

- Med hensyn til kvoterne i Grønland oplever vi alle, at vi bliver mere og mere trængte i fiskeriet. Det er kommet så vidt, at man siger, at der er for mange fiskere, sagde han.

LÆS OGSÅ Fiskerikommission: Kvoteforvaltningen skal tages ud af hænderne på politikerne

Det var en henvisning til Fiskerikommissionens klareste anbefaling nemlig, at der bør være færre beskæftiget i fiskeriet, fordi det kan kollapse og fordi, der er brug for arbejdskraft i andre erhverv.

- Jamen dog. Hvorfor er vi kommer dertil, når der er så mange fjorde i kysten, hvor man ikke kender bestandenes størrelser, lød det videre fra den nyvalgte KNAPK-formand.

Advarsler fra flere sider mod et kollpas

Det er ikke kun Fiskerikommissionen, der har anbefalet at skrue ned for det kystnære fiskeri, fordi fiskerne kæmper for at tjene penge, da der bliver færre og færre og mindre og mindre fisk.

Det samme gjorde Økonomisk Råd i deres seneste rapport, der blev fremlagt i september.

LÆS OGSÅ Fiskerikommission anbefaler at trimme fiskerne: Der skal være nok til vores børn og børnebørn

Derudover har landets største bank, Grønlands Banken, løbende advaret mod et kollaps i det kystnære fiskeri i Diskobugten.

Som en direkte konsekvens deraf, har banken ikke ydet nye lån til jollefiskeriet siden 2019.