I weekenden holdt IA landsmøde, men formanden for Naalakkersuisut måtte også bruge tid på at udsende et dementi og gå i rette med udtalelser fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Pele Broberg. Foto: Malik Brøns

Formand efter Broberg-ballade: Koalitionen arbejder på en løsning

- Jeg lytter til koalitionen, støttepartiet og til oppositionens udmeldinger, siger Múte B. Egede i kølvandet på kritikken af Pele Broberg og Atassuts opfordring til en ministerrokade.    

Mandag lød meldingen fra koalitionens støtteparti, Atassut, at partiet ikke længere har tillid til Pele Broberg (Naleraq) som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, erhverv, handel og klima. 

Her sagde formanden for Atassut, Aqqalu Jerimiassen, til KNR, at Pele Broberg ikke er velegnet til at bevare udenrigsområdet.

Han opfordrede derfor Múte B. Egede, der er formand for Naalakkersuisut, til at hive Pele Broberg ud af ministerkontoret og lave en rokade på naalakkersuisoq-holdet. 

LÆS OGSÅ Atassut: Nu skal Múte lave en rokade i Naalakkersuisut

Støttepartiet kan nemlig ikke acceptere det, som Pele Broberg har sagt til avisen Berlingske i søndags. Her sagde Broberg, at det kun er borgere med inuit-baggrund, der skal kunne stemme om selvstændighed en gang i fremtiden i Grønland. 

Og udmeldingen fra støttepartiet lytter Múte B. Egede skam til, siger han i dag til KNR.

- Jeg lytter til koalitionspartiernes udmeldinger. Også til støttepartiets og til oppositionens udmeldinger, siger Múte B. Egede.    

Henviser til officiel udmelding 

Men om kritikken får Múte B. Egede til at lave en rokade og skifte Pele Broberg ud på posten som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender har formanden ikke taget stilling til. 

Han henviser i stedet til en officiel udmelding, som den samlede koalition sender ud på et tidspunkt. 

- Koalitionen vil komme med en officiel udmelding om, hvordan den bedst indretter sig, når den udmelding er klar, siger Múte B. Egede.  

LÆS OGSÅ Múte B. Egede dementerer Pele Brobergs udtalelser om opdelt stemmeret

Adspurgt om han som formand for naalakkersuisut har tillid til naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Pele Broberg, svarer han:

- Naalakkersuisuts sammensætning er, som den er. Vi har hørt de forskellige meninger, og koalitionen vil internt arbejde videre med, hvordan man kan løse det. 

Efter at Pele Brobergs interview med Berlingske blev bragt i søndags, var formanden for Naalakkersuisut for første gang ude med et dementi, hvor han undsagde sin naalakkersuisoq. Det skete i en skriftlig meddelelse, hvor han tog skarpt afstand til Pele Brobergs citater om stemmeret.

Han understregede, at det ikke er naalakkersuisuts politik at arbejde for at opdele folks stemmeret efter deres oprindelige herkomst.

”Det er ikke Naalakkersuisuts og koalitionens hensigt, at borgerne i Grønland skal forskelsbehandles og udelukke dem i at stemme,” stod der blandt andet i dementiet fra formanden. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt