VIDEO Forældre kræver mere kvalitet i folkeskolen

Forældre til folkeskoleelever i Sisimiut har fået nok af sygefravær blandt lærere, vikarundervisningen er for ringe og elevernes resultater ligeså.
Skrevet af Jonna Lynge
05. februar 2015 12:08

- Den undervisning, som lærerne udfører i de forskellige fag, har desværre vist sig at være meget mangelfuld. Og så deltager de heller ikke i forældresamtaler, fortæller en af forældrene, Tage Lennert, til KNR.

Der er udbredt utilfredshed med, at der ikke bliver gjort noget ved problemerne:

- Vi har ikke set løsningsforslag fra hverken lærere eller kommunalbestyrelsen, og har vi fra forældrenes side derfor valgt at komme med et opråb, fotæller Tage Lennert.

Erkender at der er problemer

Forældre holdt mandag møde med lærere og ansvarlige på området, hvor der ikke blev lagt skjul på, at skolerne har et reelt problem.

- Det er selvfølgelig en meget kedelig situation vi står i, siger skoleinspektør i Minngortuunnguup Atuarfia, Nivi Heilmann Efraimsen. Hun er derfor meget glad for det opråb forældregruppen er kommet med:

- Vi skal have præsenteret vores målsætninger over for borgerne. Hvad er det skolen har brug for, og hvilke krav bliver der stillet forældre til skolesøgende børn?, siger Nivi Heilmann Efraimsen til KNR.

Positiv udvikling

Man har længe haft kendskab til problemerne i folkeskolen, og det er også lykkedes at vende udviklingen i den rigtige retning:

- Vi fik kendskab til problemerne i folkeskolen i 2010, hvorefter vi fra Qeqqata Kommunias side igangsatte flere tiltag, som allerede har båret gode resultater med sig. Men man kan selvfølgelig altid gøre tingene bedre, og det agter vi også at tilstræbe os, siger formand for uddannelsesudvalget i Qeqqata Kommunia, Evelyn Frederiksen (S), til KNR.

Og de kommende tiltag vækker glæde hos forældrene, som også fik mulighed for at fremlægge deres frustrationer på mødet.

- Vi ønsker det bedste for vores børn, og ønsker dem en god skolegang. Vi havde også en god snak om, hvor vigtigt det er med dygtige, engagerede og stabile lærere, fortæller Tage Lennert.

Men det er ikke kun lærernes skyld, forældre har også et medansvar:

- Jeg synes, at der er mangler konsekvens i børneopdragelsen. Vi møder tit børn, der opfører sig som det passer dem i skolen. Det kan meget vel hænge sammen med det høje sygefravær blandt lærerne, siger Nivi Heilmann Efraimsen.

 

Forældrenes engagement vækker glæde:

- Jeg håber at forældrenes engagement vil smitte af på andre, så vi i fællesskab nå frem til et godt resultat, siger Evelyn Frederiksen.

Og det er en forældre helt enig i:

- Det er vi nødt til, for børnenes skyld, ellers vil hele skoleåret være tabt, siger Tage Lennert.

 

Naalakkersuisoq er opmærksom på problemerne

- For det første vil jeg gerne sige, at det glæder mig utrolig meget, at se så stor engagement fra forældrenes side.

- Det er nu, vi skal tage handling. Folkeskolen er en af de grundsten, som samfundets fremtid skal bygge på, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen (D), til KNR.

Naalakkersuisoq for uddannelse er bekendt med den problemstilling der er i folkeskolen, og fortæller at der er en undersøgelse i gang. Problemstillingen kan deles op i tre. Skolelederne, lærerne og forældrene, og alle de tre områder skal styrkes:

- Vi er i gang med at lave en handlingsplan, og der er som bekendt også en rapport på trapperne, som bliver præsenteret i næste uge. Ud fra den, vil vi prioritere de opgaver vi har foran os, siger Nivi Olsen.

Det høje sygefravær blandt lærerne bliver også bragt op, hvad agter I at foretage omkring det problem?

- Vi kan selvfølgelig ikke blande os i de enkelte skoler, men vi skal vise dem vejen vi ønsker at gå, og i sidste ende er det jo mit ansvar hvordan vi løfter kvaliteten i folkeskolen.

- Vi vil hurtigst muligt tage kontakt til kommunalbestyrelserne og tage en seriøs snak med dem. Vi har ikke råd til at lukke øjnene for de problemer der er i folkeskolen, slutter Naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen (D).