Naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Faontain og Naalakkersuisoq for Uddannelse, Doris Jensen har været i Island for at lære om alkoholforbyggelse blandt ungeFoto: Inatsisartut

Alkohol: Fontain vil have forældre til at tage ansvar

Modellen Planet Youth fra Island er indtil videre rullet ud i 36 byer spredt over 20 lande i Europa og Afrika, og nu skal dele af den også bruges i Grønland siger Naalakkersuisoq Agathe Fontain

Planet Youth er udviklet i Island og har allerede skabt imponerende resultater med de unges alkohol forbrug der er faldet drastisk og nu ligger på et af de laveste niveauer i Europa.

Modellen går i korte træk ud på at lave årlige undersøgelser om de unges levevis og adfærd for derefter at arbejde målrettet på at forbedre de faktorer, der spiller ind.

LÆS OGSÅ Islandsk succes med alkoholforebyggelse skal bruges i Grønland

Naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain og Naalakkersuisoq for Uddannelse, Doris Jensen kom tirsdag hjem fra en tur til Island, hvor de var på besøg for at høre om Planet Youth.

De har gjort sig flere erfaringer som nu skal bruges til at forbedre vilkårene i Grønland, fortæller Agathe Fontain.

- Det, der er lykkedes i Island er evnen til samarbejde mellem fritidshjem, skoler og forældre og så mulighed for gratis fritidsaktiviteter.

Netop de ting mener Agathe Fontain, at man kan overføre til Grønland på trods af kulturelle og samfundsmæssige forskelligheder.

Hun lægger vægt på, at det er den konkrete viden, som man får ved de årlige undersøgelser, der skaber resultater. Hun peger på to ting, som hun mener, man skal starte med at bruge i Grønland.

- Som det første, bør der arbejdes meget for at forældrene tager ansvar og altid bør gøre det i fremtiden ligesom forældrene i Island, siger hun. 

Også samarbejdet mellem de forskellige offentlige institutioner skal forbedres, mener den den grønlandske politiker. 

- Det er meget vigtigt, at vi samarbejder, når vi handler på det her, ikke mindst med kommunerne. Derfor bør vi også gøre klar til at samarbejde med dem, siger Agathe Fontain.

Arbejdet med at implementere dele af den islandske model er allerede på programmet i starten af det nye år.

- Vi skal mødes med borgmestrene i slutningen af januar, så håber jeg, at jeg får muligheden der, afslutter Agathe Fontain

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!