Folketingsmandat koster højst 300.000,-

Det koster højst 300.000 kroner at få en grønlandsk kandidat i Folketinget. Radioavisen har spurgt de enkelte partier, hvor mange penge de bruger på at føre valgkamp, og Demokraterne viser sig at have det klart største budget blandt de tre partier, der vil oplyse det. Kun Siumut vil ikke have beløbet frem i lyset.
31. august 2011 18:31

Formand for Demokraterne, Jens B. Frederiksen, betegner sit partis valgbudget som 'sparsomt'. Rammen lyder på mellem 250.000 og 300.000 kroner. Og det er faktisk noget mindre end ved sidste valg. Og hvorfor så det? Med henvisning til at det igår kom frem, at Siumuts søsterparti Socialdemokraterne bl.a. har sponseret design af valgmateriale for Siumut, svarer Jens B. Frederiksen:

- For det første er vi ikke købt af andre partier i Danmark. Derudover er det vores holdning, at ligeså vel som, at vi beder befolkningen om at udvise mådeholdenhed og om at spare, så mener vi også, at vi bør gøre det samme. Derfor har vi valgt at lave en valgkamp, som er fokuseret på at vi ikke bruger så pokkers mange penge, men at vi finder nogle gode måder at få vores budskaber ud på.

Men selvom Demokraterne anser 250-300.000 kroner for at være mådeholdent, er det alligevel væsentligt mere end budgetrammen hos landets største parti. IA regner med at bruge knap 200.000 kroner på deres valgkamp, oplyser partikonsulent Hans Pavia Egede. Hos dem er der heller ingen hjælp at hente fra danske partier. Deres kampagne bliver udelukkende betalt af partikassen.

- Vi får ingen øremærkede tilskud til folketingsvalget fra landskassen. Det er noget, vi tager fra vores egen partikasse. Størstedelen af vores indtægter er jo landskassetilskud til politisk arbejde, og det er derfra, vi henter pengene, siger Hans Pavia Egede.

Atassuts budget er klart det mindste. De har sat cirka 120.000 kroner af til valgkampagnen, oplyser formand Gerhardt Petersen. Også her er det partikassen, der hoster op med pengene.

Hos samtlige partier bliver midlerne primært brugt på at fragte kandidater rundt til byer på kysten, på trykning af pjecer og plakater og på leje af mødelokaler.

Det fjerde og sidste parti, der indtil videre stiller kandidater op til valget, er Siumut. Men de vil ikke ud med, hvor mange penge, de har tænkt sig at bruge på at få valgt et medlem ind.

Fra partiets leder Aleqa Hammond lyder det, at budgettet er en privatsag for partiet, men hun understreger at det "bliver holdt inden for rimelighedens grænser".

Udover det årlige tilskud fra landskassen får partierne også økonomisk støtte fra statskassen. Partier, der har opnået mindst 1000 stemmer ved det seneste folketingsvalg, har nemlig ret til at modtage støtte fra Indenrigsministeriet. Støtten lyder i 2011 på 28 kr. om året pr. stemme.