Folketinget vedtager ny arbejdsmiljølov i Grønland

Fremover bliver retten til at have ordentlige, psykiske forhold på arbejdspladser lige så vigtig som ordentlige, fysiske forhold. Det har et flertal i Folketinget har i dag vedtaget med en ændring af arbejdsmiljøloven i Grønland.
Helle Bonnesen (K), beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), Charlotte Munch (Æ) og Pelle Dragsted (Ø) til doorstep i Beskæftigelsesministeriet efter forhandlinger om ny arbejdsmiljøaftale torsdag den 30. marts 2023. Foto © : Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
30. maj 2023 14:27

Et flertal i Folketinget har vedtaget en lovændring, der betyder, at den grønlandske arbejdsmiljølov opdateres, så den stemmer bedre overens med udviklingen på arbejdsmiljøområdet.

Det skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse. 

Den grønlandske arbejdsmiljølov følger i store træk den danske, men er i modsætning til den danske lovgivning ikke blevet revideret siden 2005. Siden da er arbejdsmiljøreglerne i Danmark blevet opdateret omkring 25 gange.

I praksis betyder ændringen, at der i den grønlandske arbejdsmiljølov bliver taget mere hensyn til en række særlige grønlandske forhold vedrørende jagt, fiskeri og minedrift.

Større fokus på det psykiske arbejdsmiljø

Derudover bliver retten til at have ordentlige, psykiske forhold på arbejdspladsen lige så vigtig som ordentlige, fysiske forhold. Dermed kan arbejdspladsen blive stillet til ansvar for psykisk vold, som sker uden for arbejdstiden, hvis det har forbindelse til arbejdet, og at bøder for at overtræde lovgivningen bliver højere end i dag.

Samtidig kræver lovændringen, at det psykiske arbejdsmiljø også skal være en del af den arbejdspladsvurdering, kaldet en APV, som alle virksomheder i dag er forpligtet til at lave.

Virksomheder, som overtræder reglerne i arbejdsmiljøloven, vil også blive pålagt højere bøder.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) siger i pressemeddelelsen:

- Lovændringen giver et solidt fundament for det videre arbejde med et sikkert og sundt arbejdsmiljø i Grønland. Grønlandske lønmodtagere får med lovændringen en beskyttelse, der stemmer bedre overens med arbejdsmarkedet, som det ser ud i dag, naturligvis under hensyntagen til de særlige vilkår, der er karakteristiske for Grønland.

Lovændringen træder i kraft 1. juli 2023.