Folketinget behandler problematisk lov om børnebortførelser

Det bliver fortsat helt lovligt for en forælder at tage sit barn med til Danmark uden den anden forælders accept, hvis forældrene har fælles forældremyndighed.
Foto © : Kristian Niemi/Flickr Creative Commons
13. januar 2016 11:22

Sådan ser det ud, hvis Folketinget torsdag stemmer for en lov om børnebortførelse. Det sker for at gøre reglerne om bortførelse af børn ens mellem Grønland og Danmark.

Og da det i Danmark er lovligt for en forælder at flytte sit barn rundt i rigsfællesskabet uden den anden forælders accept, hvis forældrene enes om myndigheden, kommer det samme til at gælde ved flytninger fra Grønland til Danmark.

Men Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit mener, at begge forældre bør give accept, hvis barnet flyttes internt i rigsfællesskabet.

- Jeg tror for alle, der har børn eller fælles forældremyndighed, betyder det rigtig meget, at man selvfølgelig også bliver hørt, når ens barn skal flytte - om det er fra Grønland til Danmark eller omvendt. Derfor synes jeg, det er bekymrende, at man ikke har været mere opmærksom på, at her er måske noget, der har en betydning for rigtig mange børnefamilier, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Læs også IA kritiserer ny forældre-lov

Institutioner som MIO og Advokatrådet herhjemme har også kritiseret ordningen.

Men ifølge den internationale Haager-konvention er det først ulovligt at bortføre et barn, når det er helt ud af staten. Og her anses Grønland og Danmark for samme stat, vurderer Social- og Indenrigsministeriet.

Desuden er det ikke er for barnets tarv, hvis en forælder risikerer at få en straf for at flytte barnet fra Grønland til Danmark, når begge forældre har forældremyndigheden, mener ministeriet.

Det forventes, at et flertal i Folketinget stemmer for forslaget, der er til 2. behandling på torsdag.

Også et flertal i Grønlandsudvalget, herunder Siumut, har valgt at støtte forslaget som led i en samlet lovpakke, der behandles i Folketinget.