Randi Vestergaard Evaldsen: Flypassagerer skal ikke hænge på hele regningen

De rejsende på de internationale flyafgange til og fra Grønland skal ikke alene dække underskuddet for landets lufthavne og heliports.
Randi Vestergaard Evaldsen
Randi Vestergaard Evaldsen Foto © : Jonas Fievé/KNR
Skrevet af Jonas Fievé
23. januar 2018 06:56
Versionist Connie Fontain

Sådan lyder det fra Demokraterne som en reaktion på, at Naalakkersuisut netop vil indføre en ny flyafgift på internationale ruter.

- Det synes jeg selvfølgelig ikke er rimeligt, at det kun er denne ene gruppe, der skal betale. Der bør være en balance i det her, da det ikke er rimeligt, at forbrugerne skal betale for det hele, siger formanden for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen.

LÆS OGSÅ Ny flyafgift skal finansiere underskudslufthavne

Kan sætte en stopper for ambitionerne

Idéen med de nye lufthavne er, at det blandt andet skal være lettere og billigere for turister at komme til landet. Men en afgift på de internationale afgange kan ifølge Demokraterne være med til at spænde ben for ambitioner om at få flere turister til landet.  

- Så får vi ikke udvikling og vækst i samfundet. Det kan som sagt går den helt modsatte vej end, hvad intentionen egentlig er.

I stedet for, at passagerene på de internationale afgange skal betale for hele underskuddet, så mener Randi Vestergaard Evaldsen, at en del skal betales af landskassen - eventuelt i form af en servicekontakt med Mittarfeqarfiit.

- Det er helt sikkert en mulighed og det er også derfor, at jeg ønsker, at det offentlige skal ind i det her, siger hun.

LÆS OGSÅ Vi har ikke brug for højere priser

Vil gerne forhandle med Naalakkersuisut

Lige nu er forslaget i høring, men Randi Vestergaard Evaldsen ser frem til at skulle forhandle med de øvrige partier og Naalakkersuisut, da oppositionspartiet ikke tidligere har været involveret i forslaget.

- Vi vil selvfølgelig gerne ind i et samarbejde om det her, men det er lidt svært, når man ikke er blevet inviteret til nogen forhandlinger om det. Men det glæder vi os til, siger formanden for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen.

De nye flyafgifter skal træde i kraft, når de nye internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat efter planen bliver indviet i 2022.