Runa Nielsen og hendes familie skal ellers tage afsted fra Uummannaq den 21. juni men det kan det ikke denne dag.Foto: Runa Nielsen

Flypassager strandet og måtte selv sejle hjem, fordi Air Greenland ikke kunne hjælpe

En familie fra Uummannaq der skulle til Nuuk, strandede i Qaarsut i tirsdags. Runa Nielsen og hendes familie havde ingen overnatningsmuligheder i bygden, derfor måtte de selv finde hjem.

Til vores nationaldag var vejret ikke det bedste nogle steder i landet. Den morgen var en faktisk en dejlig dag for familien Nielsen i Uummannaq, som var på vej til Nuuk for at starte deres sommerferie.

Men deres tirsdag endte lidt anderledes, end de havde forventet. Familien fløj fra Uummannaq til den regionale lufthavn Qaarsut med en helikopter. Her ventede de på Air Greenlands flyver, som skulle bringe dem videre til Nuuk.

- Omkring middagstid bliver informeret, at flyveren ikke kan lande i Qaarsut, siger Runa Nielsen.

LÆS OGSÅ Kulusummiit ingerlariaqqinnaveertut erloqisut: Air Greenland iliuusai naammanngilluinnarput

Det betød, at Runa Nielsen og familien ikke kunne videre fra lufthavnsbygden. Derfor blev de fortalt af Air Greenland, at de ville blive fløjet tilbage til Uummannaq.

Men heller ikke helikopteren, der skulle flyve dem tilbage, kunne lande i Qaarsut. For her begyndte vejret at vise dens kedelige side.

- Da det var vores tur til at flyve tilbage til Uummannaq, kom der tåge, regn og sne. Det blev koldt, fortæller Runa Nielsen.

- Ved to tiden bliver vi så informeret, at helikopteren heller ikke kunne lande i Qaarsut. Hotellet var fyldt op, og der var ingen andre steder at indkvartere os, og at vi selv skulle sørge for at komme tilbage til Uummannaq.

Sejler hjem i dårligt vejr

I Qaarsut står Runa Nielsen med sin mand og deres datter på 15 år, og skal pludselig selv sørge for at komme hjem i dårligt vejr.

- Vi måtte kontakte vores familie, som slet ikke har noget at gøre med vores ferie, og måtte kræve at de hentede os. For vi havde intet andet at gøre.

Med sommertøj på blev familien Nielsen hentet med båd. På det tidspunkt var der kommet høje bølger og slud.

- Det var svært at komme ombord i båden, især for vores datter. Hun blev så bange, fordi båden gyngede så meget på grund af de kraftige bølger. Hun fandt dog modet til sidst.

- Hvad nu hvis hun var faldet i vandet, hvis hun havde trådt forkert. Det var en bekymrende situation.

Air Greenland har nogle forpligtelser

Air Greenland er forpligtet til at hjælpe strandede passagerer.

Der er flere muligheder hvis der ikke er flere pladser til indkvartering i de forskellige bygder. 

Flyselskabet kan nemlig leje andre transportmidler som er godkendt til passagertransport, hvis deres egne fastvingede fly eller helikoptere er forhindret i at tage passagerer. 

- Passagererne kan blive nødt til selv at finde et sted at overnatte, når Air Greenland forhindres i at flyve på grund af vejret. Det er selvfølgelig ikke godt nok, især når der er få overnatningsmuligheder i de mindre byer og bygder. Det drejer sig i sær om lufthavnen i Kulusuk og Qaarsut, hvor vi har en aftale med Mittarfeqarfiit, siger Public relationsmanager i Air Greenland Inga-Dóra Guðmundsdóttir Markussen oqarpoq

- Vi gør altid vores bedste for at finde overnatningsmuligheder for de passagerer de rammes af aflysninger og forsinkelser, selvom vi ikke er forpligtet til det. I et stort land som vores, hvor vejret har en afgørende betydning i svært tilgængelige steder, så prøver vi så vidt muligt at gøre det godt for passagererne. 

Mittarfeqarfiit og Air Greenland oplyser overfor KNR, at de sammen på sigt arbejder på at forbedre forholdende i lufthavnene i bygderne. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl