Foto: KNR

Flertal i Inatsisartut støtter en national miljøfond

Penge fra miljøfonden skal blandt andet gå til bedre affaldssortering og oprydning i havet, foreslår Naalakkersuisut, som får støtte fra oppositionen.

Ud fra princippet ”forureneren betaler” ønsker Naalakkersuisut at oprette en miljøfond, der skal støtte projekter, som gør Grønland til et sundere og renere sted.

Og forslaget får som udgangspunkt støtte fra oppositionen, viser en betænkning fra Inatsisartuts Frednings- og Miljøudvalg. Et enigt udvalg støtter forslaget.

LÆS OGSÅ Grønland bør bekæmpe farligt affald mere effektivt

Penge fra fonden kan for eksempel gå til bedre forbrændingsanlæg og affaldssortering, miljørigtig håndtering af skrottede biler og skibe og rengøring af fiske- og fangstpladser, fremgår det af forslaget.

Bekymring for højere afgifter

Men trods støtten er der ikke helt enighed om, hvordan miljøfonden skal inddrive penge.

Ifølge Naalakkersuisut skal pengene dels komme fra Landskassen og fra en ny miljøafgift, som Naalakkersuisut vil oprette. Afgiften vil blive pålagt varer og aktiviteter, der er med til at belaste miljøet og sundheden herhjemme, herudfra princippet om,at "forureneren betaler."

Modellen skal samtidig være med til at gøre forbrugerne mere bevidste om, hvilke varer der er skadelige for miljøet.

Men ifølge Demokraterne må en ny miljøafgift ikke komme til at øge det samlede skatte- og afgiftstryk i landet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut støtter et forbud mod tung olie i Arktis

Også Inuit Ataqatigiit og Samarbejdspartiet understreger, at de først vil se en model for afgiftsopkrævningen. Desuden vil partierne have garanti for, at fondens penge bliver brugt på miljøforbedrende tiltag og ikke andre økonomisk trængte områder i samfundet.

Præcis hvem. der vil blive pålagt en miljøafgift og på hvor meget, vil Naalakkersuisut først fremlægge til ved et senere lovforslag, påpeger Naalakkersuisut.

Partii Naleraq foreslår desuden, at en miljøafgift også skal omfatte udledning af gasarter og kulforekomster, men det afviser Naalakkersuisut. Aktiviteter inden for råstofområdet er undtaget forslaget om miljøfonden, fordi det allerede er reguleret i råstoflovgivningen.

Forslaget om en miljøfond bliver 2. behandlet i Inatsisartut mandag.

I følge Departementet for Natur, Miljø og Forskning har forslaget til den nye miljøfond intet at gøre med den miljøfond, som har været at finde på Selvstyrets hjemmeside.   

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt