Flere teorier om solens tidlige ankomst

Blandt de lærde har historien blusset op for en debat om, hvorfor borgerne i Ilulissat fik sol i øjnene allerede den 11. januar.
Skrevet af Noah Mølgaard
25. januar 2011 10:32

Thomas Posch, forsker på Institut for Astronomi ved Wiens Universitet, siger, ifølge den britiske avis Daily Mail, at afsmeltningen af indlandsisen er langt den mest sandsynlige forklaring. Han siger, at når isen synker, synker horisonten og skaber en illusion af tidlig solopgang.

Teorien om, at solens tidlige ankomst i stedet skyldes en ændring i Jordens akse kuldkaster Wolfgang Lenhardt fra Wiens Meteorologiske Institut:

- Stjernernes stilling har ikke ændret sig. Var det sket, havde det givet genlyd Jorden rundt. Data om Jordens akse og rotation måles konstant og omhyggeligt. Derfor ville vi vide, hvis det var sket.

Tredje forklaring siger, at solens tidlige ankomst er en illusion.

Ifølge pensioneret grønlandsmeteorolog Leif Rasmussen er årsagen til fænomenet simpelthen refraktion, dvs. lysets brydning.

- Den tidlige sol kan næsten kun skyldes en omvendt temperaturfordeling i atmosfæren, en såkaldt inversion. Når temperaturen er lavere ved jordoverfladen, end den er højere oppe i atmosfæren, så brydes lyset på en sådan måde, at man kan se solen, selv om den i virkeligheden står lidt under horisonten, siger Leif Rasmussen til Berlingske Tidende.