Kristoffer Petersen fik konstateret kræft i august i år. Foto: KNR

Flere kræftramte søger om legat hos Neriuffiit Kattuffiat

I de seneste fire år er antallet af ansøgere til legater hos Kræftens Bekæmpelse steget. Og pengene betyder meget, når der sker noget uventet, siger Kristoffer Petersen, der selv har kræft.

Hvert år rammes cirka 170 personer af kræft i Grønland. Det svarer til tre personer per uge, viser beregninger fra Neriuffiit Kattuffiat, som er Kræftens Bekæmpelse her i landet. 

Neriuffiit Kattuffiat uddeler økonomisk støtte til de kræftramte, og fredag aften er der landsindsamling på tv. Mange af de indsamlede penge bliver givet videre til kræftramte som engangsbeløb i form af legater.

Dem er der blevet uddelt 168 af i år. I 2016 blev der uddlet 153 legater, og antallet toppede indtil videre i 2017 med 200 uddelte legater. 

Legatet er på 3000 kroner.

- Man kan ikke komme uden om, at det er en god mulighed. Særligt når man bor i en bygd eller lille by, så betyder penge meget, når der sker noget pludseligt, fortæller 57-årige Kristoffer Petersen.

Han fik konstateret kræft i august i år. Hans søn havde også kræft sidste år, og derfor havde Kristoffer Petersen selv været samtaleperson for kræftramte, inden sygdommen også ramte ham.

- Det var naturligvis hårdt at blive ramt af kræft, men jeg tog det roligt efter samtalerne og efter vores søns sygdom. Men min kære kone blev naturligvis berørt, fortæller han.

Antallet af legatuddelinger fra Neriuffiit Kattuffiat de sidste fire år:

  • 2016: 153
  • 2017: 200
  • 2018: 198
  • 2019: 168

Legatet kan udbetales én gang og er på 3.000 kroner til voksne og 1.500 kroner til børn og unge under 18 år.

Legatmodtageren skal ikke medregne beløbet i den skattepligtige indtægt.

Kilde: Neriuffiit Kattuffiat

Samtaler hjalp

Neriuffiit Kattuffiat arbejder nemlig også på, at kræftramte og deres familier får mulighed for at blive informeret om sygdommen på deres eget sprog, og at der er støtte at hente hos samtalepersoner. 

- Det var en chokerende nyhed at få, men jeg blev rolig under samtalerne, da vi snakkede om sygdommens indhold. Jeg fik forskellige oplysninger under de samtaler, siger Kristoffer Petersen.  

Formanden for Neriuffiit Kattuffiat, Mette-Sofie Jørgensen, fortæller, at der det seneste år er kommet flere ansøgninger til legaterne. Helt konkret har 719 kræftramte de sidste fire år søgt om et legat hos Neriuffiit Kattuffiat.

- Så vi har meget brug for pengene, fordi der kommer flere ansøgninger sammenlignet med de tidligere år, siger Mette-Sofie Jørgensen.

- Ifølge vores statistikker får tre personer konstateret kræft hver uge. Det er kun dem, der søger hos os - det kan være, at der er flere i landet, siger Mette-Sofie Jørgensen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt