Flere klager over formandskabet i Inatsisartut

Medlem af Inatsisartut for Samarbejdspartiet, Tillie Martinussen, har indgivet to klager til formandskabet for Inatsisartut i denne uge. Den ene er allerede afvist.
Skrevet af Merete Lindstrøm
22. november 2019 07:01

To gange i den forløbne uge har medlem af Inatsisartut, Samarbejdspartiets Tillie Martinussen følt, at demokratiet havde hårde kår i salen. Og nu har hun fået nok. 

- Jeg er dybt rystet over, at vi bliver afbrudt på den måde, og at man i dag trækker et punkt fra dagsordenen. Det er ikke okay, siger Tillie Martinussen.

Hun har 18. november indsendt to klager til formandskabet. Den ene for at blive afbrudt i sit ordførerindlæg, den anden for at få et punkt fjernet fra dagsordenen uden varsel.

Hurtig behandling

Klagerne blev sendt klokken seks om morgenen, og svaret på den første kom allerede klokken 10 samme dag. I svaret redegør formanden for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt, for forretningsordenens punkter om mødelederens beføjelser og om, at medlemmer skal "undergive sig mødelederens afgørelser i alt, som vedrører overholdelse af god ro og orden".

I svaret tager formandskabet ikke stilling til Tillie Martinussens klage.

Tillie der bliver afbrudt i salen

Se Tillie Martinussen blive afbrudt to gange. Video gengivet med tilladelse fra Inatsisartut.

 

Situationen, hvor Tillie Martinussen blev afbrudt, er faldet flere for brystet.

- Det skader direkte vores demokrati, at man ikke kan fremføre kritik og ikke har ret til fri tale i landets fornemmeste talerstol, siger Muté Bourup Egede (IA) om situation.

Han bakkes op af Pele Broberg (PN).

- Vi har nogle udfordringer demokratisk, synes vi i oppositionen, siger han.

Kritik af koalitionens økonomiske prioriteringer

Formand for Inatsisartut, Vivian Motzfeldt, begrunder afbrydelsen med, at Tillie Martinussen ikke holdt sig til det punkt, som blev behandlet - som var udsættelse af vedtagelse af finansloven. Det var ifølge formanden brud på forretningsordenen. Men her er oppositionen uenige.

- I den sammenhæng kunne jeg ikke høre forskel på, hvordan det skulle afvige fra det, Tillie snakkede om kontra det, de andre snakkede om, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Inatsisartut afgør hvornår forfatning skal til folkeafstemning

Tillie Martinussen selv mener, det er hetz, og at formanden ikke ønskede at lægge øre til kritikken.

- At blive afbrudt i sin grundlovssikrede ret til at tale, blot fordi man kritiserer de prioriteringer, der er i finansloven på de svage og de udsattes vegne, det kan man ikke. Det er uhørt, og jeg har ikke hørt om, at det er sket nogensinde før i Inatsisartut, siger hun.