Flere kører spritkørsel

Fra 2013 til 2017 steg antallet af spritbilist-registeringer med knap 25 pct. Det viser tal fra Grønlands Statistik.
Skrevet af Mette Wallach
16. december 2018 17:08

Antallet af registeringer af billister, der kører bil i påvirket tilstand, er hermed steget fra 135 i 2013 til 167 i 2017. Her i mellem har antallet ellers haft et dyk, hvor der kun var 101 registreringer i 2014. 

LÆS OGSÅ Alkoholloven bliver lempet

Tallene viser dog ikke, hvor mange der reelt har kørt bil i påvirket tilstand, da Grønlands Statistik baserer optællingen ud fra politiets registreringer af billister, der er påvirket af spiritus eller medicin. Tallene er dermed afhængige af politiets egen indsats, hvor de nogle år har fokus på spritkørsel og andre år ikke. Derfor kan der muligvis være et mørketal. 

LÆS OGSÅ Alkohollov har ikke fået folk til at købe mindre

Antallet af registrerede spritbillister er dog ikke den eneste overtrædelse af færdselsloven, der er steget. Stort set alle andre registreringer af færdselslovsovertrædelser er også steget i årene fra 2013 til 2017. Med undtagelse af brug af mobiltelefon under kørsel og mangel på sikkerhedssele. Antallet af registreringer af disse to lovovertrædelser er begge faldet i samme periode med henholdsvis 11 pct og 59 pct.

Den 1. oktober 2008 blev der indført ændringer af færdselsloven, som blandt andet omfattede at alle personer skal benytte sikkerhedssele under kørslen, samt at føreren ikke må benytte håndholdt mobiltelefon under kørslen.