Flere børn anbringes uden for hjemmet

Stadigt flere børn bliver sat udenfor hjemmet. Problemet er stigende og det ser foreløbig ikke lovende ud for fremtiden
Foto © : Dean White/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jaaku Lyberth
14. april 2016 05:26

Den klare udmelding kom fra naalakkersuisoq for familie, Ligestilling og Sociale Anliggender Martha Lund Olsen under  
inatsisartut spørgetime i formiddags.

Det skyldes blandt andet, kommunernes langsomme sagsbehandling af børnefamilier med problemer og forældrenes misbrug af hash og spiritus, anførte hun.

 - Det rigtig rigtig træls, og det er noget vi vil undgå, at livet skal være så svært for dem, at de er nødt til at blive anbragt uden for hjemmet, siger Martha Lund Olsen Naalakkersuisoq for familie, Ligestilling og Sociale Anliggender.

Læs også Færre anbragte børn i Qaasuitsup Kommunia

Hendes departmentet står for at holde tilsyn med kommunerne inden socialområdet og særligt på børne- og ungeområdet lægger hun op til en skærpet linje overfor kommuner, der ikke løfter opgaven.

- Flere socialforvaltninger  i kommunerne, har børn i deres sagbehandlinger som ikke bliver lavet, og efter vores tilsyn bliver sagerne taget op, med efterfølgende at børnene bliver anbragt uden for hjemmet,  siger Martha Lund Olsen,  - derfor  er sagerne eksaleret fordi, sagerne ikke er behandlet tidligere,  så den sidste løsning er en anbringelse uden for hjemmet, siger Naalakkersuisoq for sociale anliggender.

Misbrug af hash og spritus

Forældres misbrug af hash og spritus gør det vanskeligt for børnene at fungere derhjemme.

- Det store problem er jo,  at der er børn der lever hvor forældrene har spiritus eller hashmisbrug, børn der ikke trives hjemme,  og børnene flygter måske fra hjemmene når der er misbrug i hjemmene.

Gratis misbrugsbehandling

Naalakkersuisoq for familier og sociale Martha Lund Olsen håber at indførelsen af gratis misbrugshjælp kan gøre en forskel i de belastede hjem.

- Når forældrene har været i misbrugbehandling så vil vi være i stand til at yde råd og vejledning og efterfølgende terapeut til forældrene i familiecentrene med henblik på at børnene kan blive hjemme hos forældrene, siger Martha Lund Olsen

Herudover er det spørgsmål om, at få ansatte på socialeområdet, som har de nødvendige kompetancer.

- Sagsbehandlerne i socialvaltningerne skal opkvalificeres, sådan at de kan handle meget tidligere tidspunkt end de gør idag, siger naalakkersuisoq for familie, Ligestilling og Sociale Anliggender Martha Lund Olsen

Læs også Massive kampagner har givet flere børneanbringelse