Fiskerirevolution sparket til hjørne

En stor varslet omstrukturering af fiskeriindustrien har de sidste uger været på tale. Men nu ser det ud til, at naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Lyberth, trækker en smule i land.

En beslutning om at genindføre gummistøvleparagraffen, hvor de store fiskefabrikker forbydes selv at supplere med fisk- og rejefangst kan tidligst komme på tale til foråret, siger ministeren.

I arbejdsgiverforeningen, GA, der taler de store fiskeproducenters sag, er man glad for udmeldingen.

- Det er da klogt at vente med at træffe disseher beslutninger i Inatsisartut, indtil man har fået grundlaget for beslutningerne belyst ordentligt, siger direktør, Brian Buus.

Det er let at antage, at Lyberths lovændring nu er sparket til hjørne, fordi den indtil videre kun er populær hos fiskerne.

GA frygter for hele branchens overlevelse, mens SIK har luftet bekymring for, at forslaget vil betyde tabte job.

- Jeg synes, det er en forkert holdning, at producenternes fabrikker ikke kan løbe rundt, hvis ikke de må fange fisk selv, siger Karl Lyberth.

Tilbage står spørgsmålet, om Karl Lyberth er bekymret for tabte job på fabrikkerne hos de "store drenge" i branchen?

- Nej, det har jeg faktisk aldrig været. For fiskene er der, og det har de altid været. Når den samme mængde fisk - og måske endda endnu flere snart - kan fiskes så vil det ikke betyde færre arbejdspladser på fabrikkerne, siger ministeren.

Spørger man Karl Lyberth, om han allerede har koordineret et mindre overskud i Royal Greenland med naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq, er reaktionen afslappet.

- Hahaha, nej så langt er vi ikke nået, men vi har politiske mål på dette område, og dem er vi selvfølgelig klar til at tage konsekvenserne af, siger han.

Selvom Karl Lyberths latter bekræfter, at de store beslutninger i fiskeriet er noget der tidligst kan blive taget op i Inatsisartut til forårssamlingen, så er Karl Lyberth klar til at prioritere.

Det er på tide, at den lille fisker får en hjælpende hånd. Den lille fisker, der føler, at aktieselskaberne Royal Greenland og Polar Seafood har for meget magt over indhandlingsprisen, når de selv kan fange alle de fisk de vil.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt