Fiskere: Det er Finn Karlsens egen skyld

Foreningen af de kystnære fiskere og fangere (S.Q.A.P.K.) siger, at det er Finn Karlsens skyld at hellefiskene bliver mindre og mindre.
Aalisarnermut naalakkersuisoq, Finn Karlsen. Foto © : Inatsisartut
Skrevet af Mads Pedersen
08. oktober 2014 13:19
Versionist Simon Uldum -

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Finn Karlsen, er enig i hellefiskeproducenternes udmelding om, at de indhandlede hellefisk ved Ilulissat, i de senere år er blevet stadig mindre.

- Det er meget bekymrende, at de hellefisk, der bliver fanget ved Ilulissat bliver stadig mindre, udtalte Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Finn Karlsen i slutningen af september måned.
 
Udmeldingen om, at de indhandlede hellefisk bliver mindre, møder kritik fra foreningen af de kystnære fiskere og fangere (S.Q.A.P.K.).

Formand for S.Q.A.P.K., Hans Lars Siegstad, skriver i en pressemeddelelse, at det Finn Karlsens egen skyld, at de fangede hellefisk er blevet mindre.

Da Finn Karlsen, i 2007, stadig var i Atassut og sad på posten som Naalakkersuisoq for fiskeri, ændrede han mindstestørrelsen for indhandling af hellefisk fra 56 centimeter til 45 centimeter, og det er netop grunden til, at de indhandlede hellefisk er blevet mindre, mener  Hans Lars Siegstad.

LÆS OGSÅ Hellefisk ved Ilulissat bliver mindre

- At man i dag taler om, at hellefiskene bliver mindre, er noget som naalakkersuisoq for fiskeri har været medvirkende til fra starten af, og det er helt hen i vejret at han i dag skyder skylden på fiskerne, og den påstand bør tilbagevises, skriver Hans Lars Siegstad.

Han fortæller, at man ikke tager udgangspunkt i hellefiskens længde, men alene ser på kiloprisen, og derfor har fiskens længde ingen større betydning for fiskerne.

- Vi ved jo at fiskeproducenterne og indhandlingsstederne i dag, ikke afregner udfra hellefiskens længde, der bliver kun brugt én indhandlingspris.

LÆS OGSÅ KNAPK bekymrer sig om hellefiskefiskeriet

I de tider hvor fiskeriet er intensiveret, tager fiskerne selvfølgelig ikke hensyn til fiskenes længde, for der er jo kun én indhandlingspris. Der bliver derfor fanget rigtig mange hellefisk på mellem 500 gram og 1,2 kilo, for det betyder ikke noget for fiskerne, om man enten fanger små eller store hellefisk, skriver Hans Lars Siegstad.