Fisk er sundt

Skrevet af Rune Langhoff
29. marts 2011 07:47

En ny undersøgelse foretaget blandt inuit i Alaska, understreger endnu en gang, at indtagelsen af omega-3 fedtsyre - som findes i fisk - er godt for helbreddet.

For selvom antallet af overvægtige blandt Yup'ik-inuit i Alaska er det samme som i resten af USA, så er antallet af personer med sukkersyge markant lavere hos Yup'ik end hos resten af amerikanerne. Det fremgår af en undersøgelse fra University of Alaska-Fairbanks.

Og her spiller inuits store indtagelse af fisk en stor rolle. De indtager nemlig tyve gange flere omega-3 fedtsyrer end resten af den amerikanske befolkning. Fedtsyre, der altså er med til at holde antallet af sukkersygepatienter nede. Men ikke nok med det.

- Vores resultater kan også være vigtige, når det kommer til at modvirke andre fedme-relaterede sygdomme, skriver forskerne i deres rapport og fortsætter:

- Kronisk høj indtagelse af blandt andet omega-3 fedtsyrer, som man ser det blandt Yup'ik-inuit, kan som et minimum begrænse de risici, som i det hele taget følger af overvægt.

Undersøgelsen kan også have en vis gangbarhed i Grønland. Resultaterne ligger nemlig i meget god tråd med den forskning som Jørn Dyerberg udførte for 40 år siden blandt grønlændere.

Her undersøgte man blandt andet, hvorfor grønlændere lider mindre af hjertekarsygdomme end andre folkefærd på trods af, at den grønlændske diæt med masser af spæk er ganske fedtholdig.

Undersøgelsen kan læses i sin fulde længde i European Journal of Clinical Nutrition.