Finanslovs-besparelser kan ramme forskning i Grønland

Forskningsinstitutionen GEUS skal spare godt 14 mio. kroner over de næste fire år ifølge regeringen. Det kan indirekte ramme forskningen om Grønlands undergrund, vurderer vicedirektør.
Foto © : Camilla Dam/KNR
06. september 2016 07:33

Ifølge Venstres finanslovsforslag skal De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - bedre kendt som GEUS - spare 14,6 mio. kroner frem mod 2020, heraf syv millioner allerede i 2017.

Nedskæringen skyldes en generel besparelse hos de danske offentlige institutioner, foruden nedskæringer i henholdsvis globaliseringsmidlerne og midler til Videnscenter for Mineralske Råstoffer (MiMa) under GEUS.

Umiddelbart rammer besparelserne dog ikke Grønland, siger vicedirektør i Geus, Flemming Getreuer Christiansen.

GEUS er nemlig forpligtiget via Selvstyreloven og en række aftaler mellem Danmark og Grønland til at bruge et fast beløb på forskning i Grønland. I år minimum 36 mio. kroner.

- Samarbejdsprojekterne, som vi laver med Råstofdirektoratet, kommer ikke som sådan i spil her, siger Flemming Getreuer Christiansen til KNR.


Inddirekte besparelser i Grønlands-forskning

Alligevel kan nedskæringerne inddirekte få konsekvenser for viden om Grønlands undergrund, fordi flere projekter hos GEUS omfatter Grønland og Danmark på én gang.

Og her vil GEUS i fremtiden skulle kæmpe hårdere for at finde eksterne fondsmidler til forskningen. 

- Jeg opfatter egentlig mere risikoen i forhold til projekter, der for eksempel kan være finansieret af EU. Det kunne være på klimasiden. Det kunne også være nogle af de eksternt finansierede projekter, der har med mineraler at gøre. Det kunne også være de fælles nordiske (projekter, red.). Så det er sådan set dér, jeg er mest bekymret, siger Flemming Getreuer Christiansen.

 

Ærgrer sig over prioritering

Bestyrelsen hos GEUS vil nu se på, hvor besparelserne skal ramme.

Og selv om Grønlands-forskningen er fredet noget af vejen, ærgrer besparelserne vicedirektøren.

- Jeg synes jo, det er meget ærgerlig netop i de her tider, hvor der faktisk er behov for så meget viden overhovedet om Grønland. For både mine- og mineralbranchen er trykket, så det vil da være ærgerligt, hvis man bliver tvunget til at lave mindre arbejde, siger Flemming Getreuer Christiansen.

GEUS får dog også tilført nye midler i form af 1,5 mio. kroner hvert år de kommende år til undersøgelser i forbindelse med FN's havretskonvention.