Inatsisartut og Naalakkersuisut har overordentligt svært ved at overholde den lovbestemte tidsfrist for, hvornår finansloven skal være vedtaget.Foto: Else Olsvig/KNR

Finansloven er forsinket for 10. år i træk

Heller ikke i år når finansloven at blive behandlet færdig til tiden.

Loven er klar.

Den siger, at Inatsisartuts finanslov for det næstkommende år skal være klar den 15. november.

Inatsisartutlov nr. 26 af 18. november 2010 om Inatsisartut og Naalakkersuisut § 15:

Naalakkersuisut fremsætter forslag til finanslov med henblik på endelig vedtagelse senest den 15. november i året forud for finansåret.

Men heller ikke i år formår landspolitikerne at gøre finansloven klar til tiden. Udsigten er nu, at den er klar en uge senere.

Dermed skal blandt andet kommunerne og en lang række institutioner under selvstyret igen vente med at færdiggøre deres årsplaner og budgetter.

Hans Peter Poulsen (S): Vi venter på svar fra Naalakkersuisut

For årets forsinkelse skyldes ifølge Finansudvalget, at det tager tid for Naalakkersuisut at besvare udvalgets spørgsmål:

LÆS OGSÅ Naaja Nathanielsen forventer mådehold i finanslovsforhandlingerne

- Svarene fra Naalakkersuisut kommer enkeltvis til udvalget, og i den forbindelse har vi indset, at vi ikke vil være i stand til at overholde tidsfristerne for hvornår, vi skal være færdige med betænkningen. Det er derfor, vi er blevet enige om mere tid til arbejdet, siger formanden for Inatsisartuts Finans- og Skatteudvalget Hans Peter Poulsen (Siumut) til KNR.

Naaja H. Nathanielsen: Jeg har besvaret alle spørgsmål

Naalakkersuisoq for Finanser, Naaja H. Nathanielsen (IA), afviser dog, at hun har svaret for sent på udvalgets spørgsmål.

Hun skriver til KNR:

- Aktuelt har jeg besvaret alle Finansudvalgets spørgsmål. Jeg har lige fået dobbelttjekket med udvalgets udvalgssekretær, og der ligger ikke noget ubesvaret fra mig. Måske er der tale om en misforståelse?

LÆS OGSÅ Naaja Nathanielsen om finanslov: Man kan ikke gøre alle tilfreds

Naaja H. Nathanielsen henviser til, at hun fik Finansudvalgets spørgsmål den 15. september, hun svarede den 14. oktober, og at hun ikke har fået yderligere spørgsmål fra udvalget.

Færdigbehandling foreløbigt fastsat til 21. november

Oprindeligt var det planlagt, at finanslovsforslaget skulle behandles for anden gang den 27. oktober. Men efter finansudvalgets anmodning er behandlingen udsat til den 7. november.

Tredjebehandlingen og vedtagelsen af finanslovsforslaget for 2023 er foreløbigt sat til at blive den 21. november, og vi skal helt tilbage til 2013 for at finde den seneste rettidige færdigbehandling af finansloven.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl