Fangernes og fiskernes eksistens er truet

Naalakkersuisuts tanker om at forbyde blyhagl vil, ifølge en vred Nuuk-borgers mening, gøre det stort set umuligt at overleve som fisker og fanger i Grønland. Han opfordrer politikerne til at koncentrere sig om vigtigere ting.
Skrevet af Peter Troelsen
26. juli 2012 09:49

Enhver ved at bly ikke er sundt for miljøet i større mængder, men den miljøpåvirkning, fangernes blyhagl har, er stort set uden betydning, og samfundet bruger ikke en øre på at genoprette naturen efter brug af blyhagl lyder det fra indehaveren af Northern Equipping.

-De begrundelser man kommer med, er helt hen i skoven. Blyhagl er ikke spor farlige for miljøet i Grønland. Det er noget danske embedsmænd har bildt vores politikere ind. I Danmark skydes mange fugle i søer, og her kan haglene være farlige, hvis de synker til bunds og bliver spist af fuglene, men her i Grønland skydes alle fugle på havet, og så er der ikke de samme problemer. Desuden vil stålhagl skulle være større end blyhaglene, og fangerne skal meget tættere på fuglene for at være sikre på at kunne dræbe dem. I min verden er det så at sige at skyde gråspurve med kanoner, mener Jørgen B. Jensen, der afviser at hans erhverv som forhandler af bl.a. blyhagl har nogen indflydelse på hans meninger. Ifølge ham vil hans firma tjene lige så mange penge på stålhagl, hvis de afløser blyhaglene. Jørgen B. Jensens modvilje mod politikernes arbejdsmåde er rent personlig.

Jørgen B. Jensen mener, at der er andre og vigtigere samfundsproblemer, naalakkersuisut kunne tage fat på i stedet for at forringe fangere og fiskeres muligheder for at overleve i et hårdt presset erhverv. Alkohol og tobak er langt større vigtigere problemstillinger.

-Vi har seriøse problemer med folk, der drikker alt for meget, og stort set alle grønlændere ryger. Følgevirkningerne herfra koster samfundet trecifrede millionbeløb, og jeg mener, at man bør koncentrere sig om de problemer, der ødelægger folkesundheden i stedet for at lave symbolpolitik, bare for at se handlekraftige ud. Hold fingrene fra et hårdtarbejdende erhverv og brug tiden på at løse de store samfundsproblemer. Det vil både politikernes eftermæle og den almene grønlænder være bedre tjent med, fastslår Jørgen B. Jensen, der også på det personlige plan er tæt på fiskere og fangere, da hans søn ernærer sig som fisker.

Naalakkersuisoq Anthon Frederiksen er på tjenesterejse og har ikke mulighed for at forholde sig til de påstande, Jørgen B. Jensen retter mod ham. Vi vil på knr.gl i morgen bringe Anthon Frederiksens svar.