Fangerformand i Qaanaaq: Kvoter ødelægger vores kultur

30 fangere har været på et seminar om kvoter og fangst. De vil styre deres egen fangst, uden at andre blander sig.  
Mads Ole Kristiansen er formand for den lokale fangerforening i Qaanaaq. Foto © : Privatfoto
20. november 2020 05:33

- Vi må gøre noget, før fangstrestriktionerne ødelægger vores kultur. 

Sådan lyder opråbet fra 30 fangere, der i sidste uge var samlet på et seminar, hvor restriktioner og fangerkultur var på dagsordenen.

Og ifølge formanden for fangernes lokale organisation KNAPP i Qaanaaq er det særligt ét element, der truer fangerkulturen i området: Nemlig kvoterne for hvor meget, de må fange.

Omkring 30 fuldtidsfangere deltog i workshoppen.  

Fangerkultur er i fare

Mads Ole Kristiansen, der er formand for KNAPP i Qaanaaq, mener, at fangerne selv bør styre kvoterne i Qaanaaq-området.

- Vi mener, at det hurtigst muligt bør blive sådan, at vi fangere i Qaanaaq selv skal styre, hvor meget vi fanger af hvad uden indblanding udefra, siger Mads Ole Kristiansen.

LÆS OGSÅ Fangere har været på selvværds-workshop i Qaanaaq

Én af grundene til, at fangerne selv vil styre deres fangst er, at deres kultur, som går langt tilbage, ifølge dem selv er i fare. 

- En fanger er opdraget til, at ens fangst skal deles med og gavne alle i byen. Den kultur er kvoterne ved at udrydde, siger Mads Ole Kristiansen.

Otte sider med forslag

Ifølge formanden for fangernes lokalforening i Qaanaaq oplever fangerne i det høje nord, at narhvalerne kommer tilbage år efter år, og der bliver kun flere af dem. Og for folk i Qaanaaq er hvalerne livsvigtige. 

Kvoterne er egentlig lavet for at sikre, at der ikke bliver fanget mere, end bestandene kan holde til. Men ifølge formanden ville fangerne også tage højde for dét uden kvoterne.

- Enhver fanger er blevet opdraget til ikke at ødsle med dyrene. Det ligger i vores ånd, og derfor kan vi godt selv administrere kvoterne. Vi følger fangstdyrene gennem året og ser dem, så vi kender forholdene ind og ud, siger Mads Ole Kristiansen. 

LÆS OGSÅ Arktisk Kommando beklager at have forstyrret fangere

Fangerne har lavet otte sider langt forslag om muligheder. De otte sider skal gives videre til Naalakkersuisut og Avannaata Kommunia. 

KNR har talt med Naalakkersuisoq for fangst, Jens Immanuelsen fra Siumut, som ikke vil sige noget om, hvorvidt fangernes forslag er realistisk.

Han siger, at han først skal nærlæse forslaget, før han vil kommentere på de konkrete elementer.