Karl-Anders Skifte er ligesom KNAPK imod indførelse af marsvinkvoter.

Fangere giver kvoter på marsvin den kolde skulder: Der vil ikke være nok til alle

Fangernes og fritidsjægernes organisationer kan ikke lide Naalakkersuisuts plan om at begrænse fangstantallet af marsvin fra næste år.

Naalakkersuisut vil gerne sætte kvoter på marsvinfangsten i vestkysten fra næste år.

Men planen er ikke taget godt imod hos en erhvervsfanger i Nuuk, Karl-Anders Skifte.

Han mener ikke, at der er en grund til, at fangsten af den lille yndet hval skal begrænses.

- Vi støder altid på marsvin når vi er ude at sejle efter dem. Det er kun vind og havet, der risikerer at hindre os i at fange nogen, siger 35-årige Karl-Anders Skifte og forsætter:

- I Nuukområdet er der nu marsvin året rundt.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil forvalte fangsten af marsvin

Naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Aqqaluaq B. Egede (IA) har sagt til KNR, at han vil forvalte marsvinsfangst i vestkysten fra næste år, for at sikre bestanden af marsvin i landets farvande.

- Der kommer mere og mere fokus på bæredygtighed rundt om i verden, og nu gælder det også marsvin, sagde naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Aqqaluaq B. Egede (IA).

Ifølge et landsdækkende fangstregister blev der sidste år fanget 993 marsvin i byer og bygder i Kommuneqarfik Sermersooq’s vestlige del. NAMMCO's videnskabelige komité anbefaler, at der i det område kun fanges 490 marsvin til næste år.

Fanger: Der er blot nok til to eller tre fangere

Men ifølge Karl-Anders Skifte bliver kvoten på 490 i så fald for lille, og vil blive brugt op i løbet af kort tid.

- Alle 490 marsvin bliver fanget i løbet af en måned. Der er blot nok til, at to eller tre fangere kan få en årskvote på dem, siger Karl-Anders Skifte.

Han tilføjer, at han selv sidste år fangede omkring 200 marsvin, og ønsker at have mulighed for at fange samme mængde som i dag i fremtiden.

LÆS OGSÅ Fanger ser frem til kvoter på marsvin: Så er der måske flere til os

Fiskernes og fangernes organisation, KNAPK er heller ikke varm på Naalakkersuisuts forslag til, at marsvinfangst fremover bliver forvaltet, så man årlige fastsætter kvoter på dem.

Organisation henviser til deres medlemmer, der oplever, at der er blevet flere marsvin.

- Nu støder vi på dem året rundt, og de opholder sig også i nordligere områder. De er blevet mere synlige efter at klimaet har ændret sig, skriver organisationen i deres høringssvar.

Fritidsjægernes og -fiskernes organisation har også i deres høringssvar udtrykt modstand mod indførelse af marsvinkvoter fra næste år. De ønsker også fortsat ubegrænset fangst.

I 2019 blev der fanget 2.774 af den lille hvalart i hele vestkysten.

NAMMCO-s videnskabelige komité anbefaler dog, at der i det område kun skal fanges 1.869 marsvin om året.

Om Naalakkersuisut vil følge den anbefaling vil naalakkersuisoq for fisker og fangst på nuværende tidspunkt ikke svare på.

Udover nar- og hvidhvaler, som der allerede er rådgivning om, er det første gang, at man vil rådgive om småhvaler, skriver Naalakkersuisut.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl