Manden blev begravet halvanden måned efter, at den tomme kiste var lagt i jorden.Foto: KNR

Familie til mand glemt i lighus: Vi var chokerede

- Jeg synes, at det er for meget at begå sådan en fejl. De har et stort ansvar, siger Ungaaq Lundblad om sagen, hvor en tom kiste blev begravet i Nanortalik.

I august sidste år døde en mand i Nanortalik. 

I september blev han begravet – eller det troede hans familie, at han blev. 

For halvanden måned senere viste det sig, at kisten, der var blevet sænket i jorden, var tom – og manden lå stadig i lighuset. 

Knr.gl bragte historien i mandags, og da ønskede mandens familie at være anonyme. Men nu har et familiemedlem, Ungaaq Lundblad, skiftet mening. 

- Det var chokerende. Vi troede jo, at begravelsen var overstået – og så viser det sig, at han stadig er i lighuset, siger hun. 

Familie forstår ikke, hvordan det kunne ske

Ungaaq Lundblad er langt ude i familie med den afdøde. Manden døde af naturlige årsager, og han blev mellem 60 og 70 år.

At han slet ikke var blevet begravet, viste sig halvanden måned senere. Da var der nemlig en beboer på Nanortaliks plejehjem, som skulle begraves – og da blev det opdaget, at manden stadig var i lighuset. 

De pårørende så ikke den afdøde, inden låget blev lagt på kisten. 

Familien forstår ikke, hvorfor fejlen kunne ske. 

- Jeg synes, at det er for meget at begå sådan en fejl. De har et stort ansvar. Hvad nu hvis der ikke var en, der var død på plejehjemmet en måned senere? Hvor lang tid ville der så være gået, inden det blev opdaget?, siger Ungaaq Lundblad. 

LÆS OGSÅ Tom kiste blev begravet: Der skete en ulykkelig fejl

Fejlen er sket et eller andet sted mellem tre myndigheder. Det sagde Kommune Kujalleqs forvaltningschef for teknik og miljø, Mike Kristiansen, til knr.gl i mandags.

Der er nemlig tre myndigheder, som sørger for en begravelse. Det er kommunen, sundhedsvæsenet og kirkekontoret.

Når en person dør, bliver den afdøde undersøgt af en læge. Lægen undersøger dødsårsagen, og derefter bliver en dødsattest udleveret til det lokale kirkekontor.

Når kirkekontoret modtager dødsattesten, skal kontoret meddele de andre myndigheder om dødsfaldet. Det kan være politiet eller kommunen.

Ubehageligt uden en rigtig begravelse

Den afdøde befinder sig i lighuset. Det er dog kommunens teknikafdeling, der skal sørge for, at den afdøde skal køres til begravelsen.

Og det er i den proces, at der er gået noget galt i kommunikationen mellem sundhedsvæsenet og kommunens ansatte.

I mandags beklagede forvaltningschefen i Kommune Kujalleq forløbet og kaldte det en ”ulykkelig fejl, som bare ikke må ske igen”. 

Manden blev begravet halvanden måned efter, at den tomme kiste var lagt i jorden. 

- Selvfølgelig er det godt, at han blev lagt i kisten og begravet på kirkegården. Men på den måde blev der jo ikke holdt en rigtig begravelse. Det er lidt ubehageligt, men det må vi jo stille os tilfredse med, siger Ungaaq Lundblad.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt