Færre betjente får PTSD af at arbejde i anstalten

Færre anstaltsbetjente oplever symptomer på angst, PTSD, stress og depression. Det viser en ny rapport.
Det psykiske arbejdsmiljø i landets anstalter er blevet bedre på få år, viser en ny undersøgelse. Foto © : KNR
28. september 2022 14:56

Markant færre ansatte i uniform i landets seks anstalter oplever voldsomme hændelser, der giver lange, psykiske reaktioner.

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - også kaldet VIVE.

For eksempel har godt én ud af 10 af de adspurgte anstaltsbetjente symptomer på PTSD, mens tallet i 2020 var knap hver fjerde anstaltsbetjent. Også antallet af betjente med stress, angst og depression er faldet på få år.

LÆS OGSÅ Fængselsforbundet: Ikke længere et problem at finde betjente til anstalten

Og det vækker glæde hos fungerende direktør for Kriminalforsorgen i Grønland, Christian Høygaard.

Sammenligning af lønniveauer fra før 2020:

  • En anstaltsbetjent i Grønland med mellem nul og to års anciennitet tjente før 2020 i gennemsnittet 19.365 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
     
  • En fængselsbetjent i Danmark med mellem nul og to års anciennitet tjener i gennemsnittet 24.769 kroner om måneden inklusive faste tillæg.
     
  • Forskellen var på 5400 kroner.
     
  • De ansatte i Grønland har en arbejdstid på 40 timer om ugen, mens fængselspersonalet i Danmark har en arbejdstid på 37 timer om ugen.
     
  • I 2019 indgik et flertal i Folketinget en aftale om et udligningstillæg til de grønlandske anstaltsbetjente frem til og med 2023. Tillægget bragte lønnen op på samme niveau som en fængselsbetjent i Storkøbenhavn.
     
  • Pengene til tillægget kom fra Nordatlantpuljen, som - udover 38,4 mio. kroner til anstaltsbetjentene - også gav 10,8 mio. kr. til lønstigninger hos Grønlands Politi frem til 2023.
     

Kilde: Kriminalforsorgen, Justitsministeriet

- Arbejdsmiljøet er noget af det vigtigste på en arbejdsplads. Derfor er jeg meget glad for, at vi i fællesskab har formået at skabe bedre rammer for vores uniformerede medarbejdere, som hver dag gør et vigtigt stykke arbejde med de indsatte, siger han.

Flere faglærte og bedre krisehåndtering

De grønlandske anstalter har i mange år kæmpet med mangel på anstaltsbetjente - særligt de, som har papir på deres uddannelse som anstaltsbetjent.

Men i 2020 blev der afsat knap 40 millioner kroner fra staten til højere løn til anstaltsbetjente, og pengene skulle også få flere til at tage en uddannelse som anstaltsbetjent. 

Samtidig har Kriminalforsorgen i Grønland haft fokus på at give blandt andet samtaler og psykologhjælp, når en uniformeret ansat har oplevet vold, trusler eller selvmordsforsøg i anstalten. 

LÆS OGSÅ Fængselsforbund: Tiltrængt aftale for anstaltsbetjente  

Og det ser ud til at have virket, siger Ina Eliasen, som er direktør i Kriminalforsorgen i Danmark.

- Den store forbedring af arbejdsmiljøet i Grønland viser, at det virker at sætte ind målrettet og vedholdende. Det er helt afgørende for Kriminalforsorgens rekruttering og fastholdelse af medarbejdere, at vi kan skabe en tryg og sikker arbejdsplads.

Men arbejdsmiljøet kan stadig blive langt bedre, lyder en af konklusionerne i rapporten.

  • I kroner og øre har en prøveansat betjent i Kriminalforsorgen fået en lønstigning på cirka 46.800 kroner om året før skat.
  • En fastansat anstaltbetjent har fået et sted mellem 70.000 og 85.000 kroner mere i løn om året før skat - afhængig af anciennitet.