Europæisk politi vælter stor kokainkonge i fælles aktion

49 personer er anholdt fra et kartel, der menes at stå for en tredjedel af Europas kokainhandel.
Europol har koordineret indsatsen i løbet af de seneste to år. Her har man ved over 10 forskellige møder lagt en strategi for at vælte kartellet. Foto © : Office of Public Affairs/flickr
Skrevet af Ritzau
28. november 2022 08:50

En af de helt store aktører på det europæiske kokainmarked er blevet væltet i en omfattende politiaktion i seks forskellige lande.

Det skriver politisamarbejdet Europol i en pressemeddelelse.

49 personer er anholdt i forbindelse med aktionerne. De kommer fra et narkokartel, der angiveligt har stået for cirka en tredjedel af kokainhandlen i Europa. Det beskrives af Europol som et "superkartel".

- Denne koordinerede indsats sender et stærkt budskab til kriminelle, der forsøger at undslippe retshåndhævelse, skriver Europol.

Politiaktionerne er blevet gennemført mellem 8. og 19. november i en række europæiske lande og De Forenede Arabiske Emirater.

13 personer er blevet anholdt i Spanien, 10 er anholdt i Belgien, og 6 er anholdt i Frankrig. 14 personer fra kartellet blev anholdt i Holland i 2021.

LÆS OGSÅ Hemmelig politiapp fælder hundredvis af kriminelle globalt

I De Forenede Arabiske Emirater har man anholdt i alt 6 personer, der beskrives som værende "højtprofilerede mål".

Indsatsen har desuden ført til, at over 30 ton kokain er blevet beslaglagt.

Aktionerne har både været rettet mod narkoringens kommando- og kontrolcenter samt den logistiske infrastruktur til narkosmugling.

Europol har koordineret indsatsen i løbet af de seneste to år. Her har man ved over 10 forskellige møder lagt en strategi for at vælte kartellet.

- Denne unikke tilgang til internationalt politisamarbejde har gjort Europol til stedet, hvor vigtige efterretninger samles fra politi i hele verden. Der arbejdes på at bekæmpe de farligste kriminelle netværk, skriver Europol.

Europol er EU's agentur for retshåndhævelsessamarbejde. Det blev oprettet i 1999 og har hovedkontor i den hollandske by Haag.