EU-politikere støtter Grønland i sælskinds-sag

Flere EU-politikere støtter nu Grønlands krav om at droppe stramning af inuit-undtagelsen
Puisi Foto © : KNR/Nukaaraq Knudsen
24. april 2015 06:46

Et forslag om at stramme den såkaldte inuit-undtagelse, der sikrer, at lande som f. eks Grønland og Canada med oprindelig inuit-befolkning, kan sælge sælskind til EU-lande, får muligvis mindre konsekvenser end først frygtet. I hvert fald hvis det står til flere medlemmer af EU-parlamentet. 

LÆS OGSÅ Kruse bekymret hjem fra EU-sælmøder

Efter kraftig pres fra grønlandske og danske politikere kom EU-parlamentets ordfører i sagen, rumæneren Christian-Silviu Busio, onsdag med ændringer til forslaget.

Heri bliver det understreget, at sælfangst er et afgørende eksistensgrundlag for inuit, og at f. eks. Grønland derfor fortsat bør have lov til at tjene penge på kommerciel handel af sælskind ved import til EU-lande. Noget, som EU-Kommissionen ellers ønsker kun må handles med, hvis sæler fanges alene for kødets skyld. 

 

Danske EU-politikere i kamp
Forslaget om stramningerne er kommet op efter pres fra Verdenhandelsorganisationen WTO, som mener, at det er konkurrenceforvridende, når lande med en oprindelig inuit-befolkning kan undtages et forbud mod sælskindsimport til EU.

Både naalakkersuisut, de grønlandske medlemmer af Folketinget, den danske regering og flere miljøorganisationer, som bl.a. Greenpeace, har kraftigt protesteret over de varslede stramninger, som EU-Kommissionen nu bakker WTO op i.

Læs også EU-kommissionen vil ændre i inuit-undtagelsen

Også flere danske EU-politikere i Bruxelles støtter Grønland i kritikken, herunder EU-kommisær Margrethe Vestager og parlamentarikeren Christel Schaldemose (S). Sidstnævnte mener, at ændringerne til forslaget kun er fair:

- Det, der i virkeligheden forsøges at åbne op for, er, at det ikke kun handler om helt grundlæggende overlevelse for inuit, men om at man selvfølgelig også må tjene penge på sælfangst. Og det tror jeg vil være rigtig, rigtig vigtig, siger Christel Schaldemose.

Stadig flre forhandlinger
De forslåede ændringer skal nu drøftet i EU-parlamentet tirsdag i næste uge. Herefter skal det videre til EU’s ministerråd, hvor der stadig er store forhandlinger at tage.

- Det er straks sværere at sige, hvad udfaldet af den forhandling bliver. Men et stærkt og klart signal her fra Europa-parlamentet om, at vi vil have en brugbar inuit-undtagelse. Så vil vi i hvert fald have mulighed for at tage kampen op med ministerrådet, siger Christel Schaldemose.

WTO har givet EU en frist til 18. oktober til at bringe sagen i overensstemmelse med WTO’s regler.