Et hektisk døgn i Ilulissat-erklæringens navn

De arktiske "familiemedlemmer" havde 24 timer til at bekræfte hinanden i, at der er god grund til at holde liv i principperne for Ilulissat-erklæringen, som de sidste 10 år har bidraget til fred og fordragelighed i Arktis.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
23. maj 2018 21:03

Vejrguderne spillede velvilligt med, da de omkring 50 deltagere fra de arktiske stater, mere eller mindre jet-lagged, tirsdag landede i høj sol i Ilulissat for at fejre erklæringen, der tog byens navn for 10 år siden.

Fra lufthavnen gik turen direkte videre til et besøg i bygden Ilimanaq, for at deltagerne ved selvsyn kunne konstatere, at der i hvert fald er ét godt eksempel på, hvordan ekstern finansiering kan bidrage til økonomisk udvikling. De 15 Realdania-støttede turisthytter og den istandsatte Poul Egede-bolig i Ilimanaq gav de udsendte embedsmænd for de arktiske regeringer og repræsentanter i Arktisk Råd et indtryk af, at det er muligt at bygge turisme op i samarbejde med lokalbefolkningen.

Den arktiske familie vil bevare freden

Døgnet i Ilulissat i maj i år skal være med til at sørge for fred de kommende 10 år, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

- Det sikrer vi ved et møde som det her, hvor vi er inkluderende. Hvor alle er repræsenteret og kommer til orde og fortæller om de emner, der optager dem, siger Samuelsen til KNR.

Cirklen af deltagere i år er udvidet i forhold til 2008, hvor det blot var de fem kyststater (DK/Grønland, Norge, Rusland, USA og Canada), der deltog.

Også naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vivian Motzfeldt, lægger vægt på, at det også i fremtiden er vigtigt at huske på Ilulissat-erklæringen.

- Jeg er taknemmelig for at alle landene i Arktisk Råd, ICC og Samerådet ved dette event har bekræftet, at de støtter fuldt op om principperne om fredeligt samarbejde, udtaler naalakkersuisoq.

Indlæg på højt niveau

Tirsdag aften var Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt (S) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) værter for en officiel middag på Hotel Arctic, inden hotellets store konferencerum The Greenland Room onsdag morgen blev indtaget for det såkaldte højniveaumøde.

Her fik alle omkring bordet, inklusiv ICCs og Samerådets repræsentanter, lov til at tale i fem minutter om emner, der lå dem på sinde i relation til Arktis. Det drejede sig blandt andet om bæredygtig erhvervsudvikling og energi, fredelige afgørelser i territoriale spørgsmål, fiskeriet i den arktiske Højsø og sikkerhed i forbindelse med sejlads i de arktiske farvande.

Efter oplæg fra to forskere, geologen Minik Rosing og iskerneforsker Jason Box, blev mindepladen for Ilulissat-erklæringen afsløret med tilhørende familiefoto af den arktiske klan.

Mindepladen bliver overdraget til kommunen