Forslaget blev første, anden og tredjebehandlet på efterårssamlingens sidste dag i dag. Foto: Else Olsvig/KNR

Et enstemmigt Inatsisartut vedtager at kunne mødes elektronisk

Efter coronakrisen i 2020 har Naalakkersuisut forslået, at Inatsisartut kan samles online i krisesituationer

Som et ekstraordinært punkt på efterårssamlingen skulle Inatsisartut i dag behandle et forslag om at kunne samles elektronisk i haste- og krisesituationer.

Det er Naalakkersuisut som fremsatte forslaget. Det kom som en reaktion på de situationer, som opstod under coronakrisen.

I marts 2020 skulle der vedtages en hastelov, men det blev besværligt, da mange af Inatsisartuts medlemmer ikke opholdt sig i Nuuk og ikke kunne komme frem på grund af corona-nedlukning i hovedstaden.

Derfor endte det med, at de medlemmer, som var fysisk til stede i Nuuk, blev indkaldt sammen med de suppleanter, der var i Nuuk.

LÆS OGSÅ Ekstraordinær samling i Inatsisartut: Sådan skal det foregå

Og ifølge Naalakkersuisuts bemærkninger til forslaget var den nødløsning "demokratisk uheldig, hvor samfundets haste- og kriselovgivning vedtages af andre end dem, som normalt sidder i Inatsisartut."

Loven er lige nu ufravigelig

Det er ikke kun de særlige forhold under Covid-19, som lå til grund for forslaget. I Danmark er det forholdsvis nemt at hasteindkalde Folketinget, men Grønlands størrelse, geografi og infrastruktur vanskeliggøre lignende situationer her i landet.

Og i Inatsisartutloven stod der, at mindst halvdelen af medlemmerne skal være fysisk til stede i Inatsisartutsalen, for at Inatsisartut er beslutningsdygtig.

”Kravet er ufravigeligt og gælder derfor også i en mulig krise- eller katastrofesituation, hvor eksempelvis trafiksystemet er brudt sammen” stod der.

Nu hvor forslaget er vedtaget, kan Inatsisartut hasteindkaldes elektronisk, hvis formandskabet for Inatsisartut vurderer sagen uopsættelig.

Ifølge Naalakkersuisuts bemærkning vil forslaget ikke få nogle økonomiske eller administrative konsekvenser for det offentlige, da det ikke kræves, at der indkøbes særlig udstyr til at afholde de elektroniske møder.

Derimod vil det offentlige, ifølge betænkningen, kunne spare store beløb på, at medlemmer af Inatsisartut ikke skal transporteres og indkvarteres i Nuuk for at behandle en enkelt hastesag.

Forslaget blev første, anden og tredjebehandlet på efterårssamlingens sidste dag i dag. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl