Et år efter kommissionsrapport: "Stadig lang vej endnu"

I disse dage er det et år siden at den canadiske Sandhed-og Forsoningskommission afsluttede sit arbejde.
Foto © : Alec Couros/Flickr Creative Commons
07. juni 2016 05:17

Det tog syv år, utallige møder rundt i hele Canada og tusindevis af vidnesbyrd fra Inuit, Indianer og Metis, før Sandheds- og Forsoningskommissionen kunne opfylde sin mission.

Resultatet blev en rapport, der kom med den 94 anbefalinger om hvordan livet og fremtiden kan gøres bedre for Canadas oprindelige folk og om hvordan forsoning blandt alle canadiere kan opnås.

Formanden for kommissionen, Dommer Murray Sinclair udtaler til CBC News i anledning af et-års jubilæet, at situationen for oprindelige folk i Canada er som et stort hus, hvor der er nu blevet tændt et lys i eet af værelserne, men hvor der er mange lys tilbage, der venter på også at blive tændt, siger Murray Sinclair.

Læs også Canadisk sandheds-og forsoningskommission udgiver rapporter

Så hvad er dette lys? Hvad er der sket i løbet af det sidste år, siden rapporten udkom?

Den canadiske regering har bevilliget 40 milliarder kroner til uddannelse, husbyggeri og anden infrastuktur i indianerreservater og i inuit-bygder.

Desuden er den nationale undersøgelse om myrdede og forsvundne kvinder sat i gang, den canadiske regering har for nyligt underskrevet en aftale med Métis om flere rettigheder for dem og Canada har som det eneste land i den vestlige verden fået en kvindelig indianerhøvding som justitsminister.

Men noget af det vigtigste der er sket, er måske at folk i hele landet er blevet meget mere opmærksomme på, hvad der er sket i fortiden og de mange uretfærdigheder som oprindelige folk har lidt under.

Så der er skridt imod forsoning og et bedre liv, men der er endnu mange lys der skal tændes.